Menu

‘Ik kan zelfstandig zijn, zoals ik zo graag wil’

Alie Spijker – Warnsveld

Alie Spijker woont na 26 jaar nog steeds met veel plezier in haar eigen huis in Warnsveld. Maar ze merkt duidelijk aan haar lichaam dat ze ouder wordt. En ze lijdt daarnaast ook aan de longziekte COPD. Om toch zelfstandig te kunnen blijven wonen, gebruikt ze verschillende hulpmiddelen. Zo heeft ze een verhoogd toilet, een hoog-laagbed, een rollator, wandbeugels, een douchestoel én een Otolift traplift.

Maar haar grootste hulp, en haar steun en toeverlaat, is Leonie. Alie leerde haar kennen als de verpleegkundige van haar man, Herman. Toen Herman kanker kreeg en daarvoor behandeld werd in het ziekenhuis, was het Leonie die hem verzorgde. Leonie, Herman en Alie hadden gelijk een klik. Dus ook toen Herman niet meer in het ziekenhuis lag, maar thuis door Alie werd verzorgd, hielden zij contact. “Herman is 5 jaar geleden overleden. Toen ben ik steeds meer voor Alie gaan zorgen”, vertelt Leonie. Alie is heel erg blij met ‘haar engeltje’, zoals ze Leonie noemt. “Ze doet echt heel erg veel voor mij. Daarmee voel ik mij hartstikke rijk.”

Mevrouw Spijker zit in haar favoriete stoel in de kamer

Een mooie traplift

Door haar gezondheid heeft Alie steeds meer hulp nodig, ook van hulpmiddelen. Zo vonden Leonie en de wijkverpleegkundige al langer dat Alie een traplift nodig had. Alie: “De Buurtzorg zei: ‘Dat heb jij nodig.’” Maar zelf zag ze dat niet zo zitten, vanwege de mooie open trap in de hal. Daar wilde ze geen afbreuk aan doen. Omdat traplopen niet meer ging, besloot ze toch dat de traplift er moest komen. “Nu ik hem heb, wil ik het iedereen aanraden. Ik ben er echt heel super gelukkig mee.” Ze haalt haar schouders op: “Je moet eerst oud worden, dan krijg je verstand. En ik voel nu ook aan mijn lijf dat ik achteruitga.”

“Ik houd van mooie dingen om mij heen. Dus ik zorg dat alles in huis mooi en netjes blijft. Dat maakt het gezellig en ik houd ook van gezelligheid”, vertelt Alie. “Daarom zei ik ook tegen de mannen van Otolift: ‘Denk eraan dat het mooi wordt.’ Nou, ze hebben goed hun best gedaan, want ik krijg van iedereen complimenten dat ik zo’n mooie traplift heb.”

Kortademig door de COPD

Door de COPD, een longziekte waardoor de longen niet voldoende werken, is Alie snel kortademig. Hierdoor is ook haar energieniveau laag, wat haar beperkt in haar doen en laten. “Ik ben alsmaar kortademig. En dat wordt alleen maar erger”, legt Alie uit. Leonie vult haar aan: “Jij moet gewoon heel hard werken om zuurstof binnen te krijgen en daardoor gaat je energielevel naar beneden. Zittend gaat het wel, maar zodra je 2 stappen moet zetten hoef ik niet meer met je te praten. Eigenlijk lever je je zelfredzaamheid en dus kwaliteit van leven in. We moeten genieten van de kleine dingen.”

Quote tussenafbeelding mevrouw spijker

Sinds 1995

Een opgeruimd huis, een fijn woonblad of door Leonie meegenomen bloemen zijn hier enkele voorbeelden van. Ook geniet Alie van haar vriendelijke buren. “Er is een buurman die altijd onkruid uit de tuin komt halen. En zijn vrouw komt iedere week gezellig een keer buurten. Als de buren langsrijden, zwaaien ze vanuit de auto naar je.” Leonie: “De buren zijn zo op jou ingespeeld. Die houden elke dag in de gaten of de gordijnen wel opengaan. En als je op de personenalarmering drukt, kan de buurvrouw naar binnen. Zij heeft de sleutels.”

De gezellige buurt is een belangrijke reden voor Alie om thuis te blijven wonen. “Ik woon hier sinds 1995”, vertelt ze. “Dat is al best een tijdje. En ik wil hier graag blijven. De buurtzorg en Leonie hadden gelijk. Ik ben nu dolgelukkig met de traplift. Nu ik hem heb, wil ik het iedereen aanraden. Ja, die hulpmiddelen van nu zijn echt fantastisch.”

Het verdrietige bericht heeft ons bereikt dat mevrouw Spijker is overleden. Wij zijn haar dankbaar voor de tijd die ze genomen heeft om ons haar verhaal te vertellen. In overleg met Leonie en familie van mevrouw Spijker delen wij haar verhaal. Leonie: “Wij willen heel graag dat jullie haar verhaal gebruiken en laten zien, want als er iemand is die achteraf heeft moeten erkennen dat ze het veel eerder had moeten doen, dan is het Alie wel.”

Meer klantverhalen

Bekijk hier alle klantverhalen