Menu

Mag u een traplift in uw huurwoning laten plaatsen?

Met een traplift gaat u veilig naar boven of beneden. Een traplift zetten wij bij Koninklijke Otolift Trapliften meestal vast op uw trap. Die bevestiging maakt een traplift een onroerende aanpassing: het zit vast aan het huis. Dat kan een reden zijn om uzelf af te vragen of u een traplift mag laten installeren in een huurwoning. U moet de verhuurder altijd op de hoogte stellen van de installatie. Maar u hoeft niet altijd toestemming te hebben.

Zelf een traplift voor de huurwoning kopen

Als u zelf een traplift in uw huurwoning laat plaatsen, heeft u toestemming nodig van de verhuurder. Een traplift is een onroerende verandering, net zoals een dakkapel. Voordat u een traplift koopt en laat plaatsen, moet u schriftelijk toestemming vragen aan de woningverhuurder. Hoe u dat doet is afhankelijk van de verhuurder. Vraag in elk geval altijd schriftelijk om toestemming. Bijvoorbeeld via een aanvraagformulier, e-mail of per post.

De verhuurder mag uw verzoek alleen afwijzen als het huis door de aanpassing moeilijker te verhuren is of als de woning daardoor in waarde daalt. Wanneer u bijvoorbeeld een muur tussen 2 slaapkamers doorbreekt, heeft de woning een slaapkamer minder. Voor andere huurders kan dit een reden zijn om de woning niet te willen huren. Een traplift kan daarentegen eenvoudig verwijderd worden. Als u verhuist, is de traplift meestal binnen een halfuur verwijderd. Daardoor heeft een traplift eigenlijk geen gevolgen voor de verhuurbaarheid of de waarde van de woning.

Traplift verwijderen

Wanneer de verhuurder akkoord is met de traplift, kunt u deze laten plaatsen. Als u later verhuist, bent u niet verplicht om de traplift uit de huurwoning te (laten) verwijderen. Als het huurcontract afloopt, of als u de huur opzegt, kunt u de traplift gewoon laten staan. Maar u kunt de traplift ook terugverkopen aan Otolift. Wij kopen vrijwel alle trapliften van ons eigen merk terug voor een scherpe prijs. Zo verdient u een deel van het aankoopbedrag terug.

Het is vrijwel nooit mogelijk om de traplift mee te nemen naar uw volgende huis. Om een traplift een-op-een over te zetten op een andere trap, moeten beide trappen precies hetzelfde zijn qua lengte, breedte, hellingshoek, aantal treden en vorm. De kans dat uw traplift precies past op de trap in uw nieuwe huis is heel erg klein. Als de trappen verschillen, zal de traplift niet aansluiten op de trap. Omdat de rail dan bijvoorbeeld niet goed vastgeschroefd kan worden, is dit onveilig. Daarom maken wij bij Otolift alle trapliften voor elke trap speciaal op maat.

Deze huurwoning heeft nog geen traplift, meneer en mevrouw moeten zelf het trappetje op lopen.

Een traplift in het huurhuis via de gemeente

Als u een hulpmiddel nodig heeft om zelfstandig te blijven wonen, kunt u via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een vergoeding aanvragen. Bij uw eigen gemeente vraagt u de vergoeding aan voor een traplift of ander hulpmiddel. Een consulent van de gemeente controleert of het hulpmiddel dat u aanvraagt de beste oplossing is. Als de consulent vindt van wel, wordt het hulpmiddel vergoed.

Volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 heeft u in dit geval geen toestemming nodig van de verhuurder om de traplift te laten plaatsen. U kunt in dat geval de traplift in overleg met de gemeente laten installeren. Maar in die wet staat ook dat u de woningeigenaar wél moet informeren over de installatie van de traplift. Want de verhuurder heeft het recht zich over de traplift in de huurwoning te ‘doen horen’; zijn mening te geven.

Bij een traplift die u via de Wmo krijgt, geldt hetzelfde als bij een zelf gekochte traplift. Wanneer u verhuist, hoeft u de traplift niet weg te laten halen. Ook hoeft u niet te betalen voor de eventuele verwijderings- en herstelkosten. Wel blijft de traplift eigendom van de gemeente, of de trapliftfabrikant die de traplift leverde. Als u verhuist, moet u bij uw gemeente aangeven dat u de traplift niet meer nodig heeft. De gemeente zal de fabrikant dan vragen de traplift te verwijderen.

Otolift plaatst trapliften in huurwoningen

Bij Otolift maken wij voor vrijwel elke trap een traplift op maat: voor rechte trappen, trappen met bochten én dus voor trappen in huurwoningen. Of het nu gaat om een traplift via de Wmo of een traplift die u zelf koopt, wij installeren onze kwalitatieve en betrouwbare trapliften op uw trap. Met een traplift van Otolift kunt u nog lang veilig in uw huurhuis en bekende buurt blijven wonen.

Meer over langer thuis wonen

Plateautraplift

Met een plateautraplift vervoert u snel en gemakkelijk goederen of uw huisdier. Voor elke situatie is er wel een oplossing.

Of ga terug naar het thema: Langer thuis