Menu

Welke soorten trapliften zijn er?

Trapliften zijn er in alle soorten en maten. Welk type traplift het best is voor uw situatie, is afhankelijk van uw wensen en uw trap. Het is daarom goed om u vóór de aanschaf te verdiepen in welke soorten trapliften er zijn. Hier vindt u een compleet overzicht.

Een rechte traplift

Een rechte trap is de minst complexe trapvorm. Vrijwel alle soorten trapliften zijn geschikt voor dit traptype. Rechte trapliften bewegen in één rechte lijn naar boven en beneden en hebben daarom geen gecompliceerde technieken nodig. Deze trapliften zijn eenvoudig te maken, waardoor ze snel leverbaar en voordelig geprijsd zijn. Een voorwaarde voor installatie is wel dat de trap minimaal 60 centimeter breed is.

Een traplift met bochten

In tegenstelling tot trapliften voor rechte trappen, zijn trapliften met bochten een stuk ingewikkelder om te maken. Ook in korte, steile bochten moet de stoel perfect recht blijven. Hiervoor heeft de traplift complexe technieken nodig. Ook het maakproces van de rail is kostbaarder dan bij een rail voor een rechte traplift. Omdat de stoel in de bochten voldoende ruimte nodig heeft om te kunnen draaien, moet de trap minimaal 68 centimeter breed zijn.

 • Een trap met één bocht of meerdere bochten
  Hoewel er veel verschillende soorten trappen met bochten bestaan, passen trapliften met bochten vrijwel altijd. Het maakt daarbij niet uit of de trap één bocht of juist meerdere bochten heeft.
 • Een wenteltrap of spiltrap
  De rail van een traplift voor wentel- en spiltrappen bestaat uit een aaneenschakeling van scherpe of flauwe bochten. Dat maakt de traplift ingewikkelder om te maken, maar in de meeste gevallen is een traplift ook voor wentel- en spiltrappen mogelijk.
De rail van vrijwel alle soorten trapliften wordt op de trap bevestigd. Een afdekkapje dekt de schroeven af.

Bevestiging van de traplift

Een traplift wordt standaard op en boven- en onderaan de trap vastgeschroefd. In uitzonderlijke gevallen is dat niet wenselijk. Bijvoorbeeld vanwege vloerverwarming in de gang of op de overloop. De traplift kan dan deels verlijmd worden op de vloer of met een speciaal soort plaat aan de muur worden bevestigd.

Trapliftsoorten voor de binnenzijde of de buitenzijde

Elke traplift heeft invloed op de vrije ruimte op de trap. Een traplift voor de binnenzijde van de trap zorgt voor de meest optimale beloopbaarheid. De rail loopt namelijk over de smalle zijde van de treden. Omdat de hellingshoek in de binnenbocht groter is, moet de rail vrij steil omhoog lopen. Er bestaan trapliftsoorten die op trappen met een hellingshoek tot 70 graden geplaatst kunnen worden. Bij plaatsing aan de binnenzijde kan de trapleuning in de meeste gevallen ook blijven zitten. Als de beloopbaarheid van de trap minder belangrijk is dan de prijs, is de buitenzijde de ideale keuze. De rail loopt dan over de brede zijde van de treden.

De verschillende railsoorten van trapliften

Trapliften kunnen een dubbele of een enkele rail hebben. Bij een dubbele rail, ook wel een tweebuizensysteem genoemd, kan de bovenste buis vaak als trapleuning gebruikt worden. Het railsysteem is inmiddels wel gedateerd. Moderne trapliftsoorten hebben een rail die uit één buis bestaat. Hoe dunner de rail is, hoe minder deze opvalt. Daarnaast bestaan er ook modulaire trapliften. De rail van deze trapliften bestaat uit verschillende soorten modules, die perfect op elkaar aansluiten. De traplift kan hierdoor al binnen 48 uur op de trap geïnstalleerd worden.

Opties voor de start en het einde van de rail

Bij de meeste trapliftsoorten kan het begin en het einde van de rail aangepast worden. De meest compacte optie is een start op de eerste trede. Een andere compacte optie is de korte start. De rail begint dan op korte afstand van de eerste traptrede. Bij voldoende ruimte is een parkeerbocht of horizontale uitloop een aantrekkelijke optie. De stoel kan dan een stukje voor of naast de trap geparkeerd worden, zodat de stoel de trap niet blokkeert.

Voor het einde van de rail geldt ook dat de beschikbare ruimte veel invloed heeft op de mogelijkheden. Is er weinig ruimte op de overloop? Dan is de standaard uitloop een goede optie. De rail stopt ter hoogte van de overloop. Omdat de stoel van diverse soorten trapliften automatisch naar de overloop kan draaien, is het op- en afstappen altijd veilig. Bij voldoende ruimte op de overloop kan er ook voor een parkeerbocht gekozen worden.

De Otolift Modul-Air maakt gebruik van de Reverse Drive Technology. Hierdoor is deze trapliftsoort geschikt voor plaatsing aan de binnenzijde van de trap.

Welke soorten trapliften zijn er nog meer?

Ook voor specifieke situaties zijn er verschillende soorten trapliften. Vanwege een bijzondere trapsituatie, zoals een smalle trap of een buitentrap, of extra wensen vanuit de gebruiker.

 • Smalle trap
  Heeft u een smalle trap? Door onder andere de Reverse Drive Technology passen trapliften ook op smalle trappen.
 • Plateaulift
  De traplift kan uitgevoerd worden met een plateau, voor bijvoorbeeld het vervoeren van goederen. De meeste trapliften kunnen uitgevoerd worden als plateaulift.
 • Buitentrap
  Ook voor een buitentrap zijn er verschillende trapliftsoorten leverbaar. De traplift is weerbestendig en heeft een speciale hoes voor extra bescherming.
 • Kinderen
  Trapliften kunnen geschikt gemaakt worden voor (kleine) kinderen. Bijvoorbeeld met een kinderzitje, de mogelijkheid tot liggend vervoer of een kindvriendelijke bediening.
 • Hoger laadvermogen
  De meeste trapliftsoorten hebben een laadvermogen tot 125, 150 of zelfs 160 kilo.
 • Huisdieren
  De traplift kan uitgevoerd worden met een bench. Het is dan ook een veelgebruikte traplift voor honden.

De uitvoering van de traplift: verschillende soorten mogelijk

Vrijwel alle soorten trapliften zijn naast nieuw ook tweedehands te koop of te huur. Ook hergebruikte trapliften moeten aan strenge kwaliteits- en veiligheidseisen voldoen. Vóór herplaatsing worden tweedehands trapliften gecontroleerd en gereviseerd. Wie voor een hergebruikte traplift kiest, is wel afhankelijk van de beschikbaarheid van tweedehands onderdelen. Een traplift huren is dan weer ideaal als de trap tijdelijk een obstakel is. Bij een huurtraplift heeft de gebruiker vrije keuze uit alle modellen en opties.

De keuze voor de ideale traplift

Er bestaan dus verschillende soorten trapliften; voor alle soorten trappen en uiteenlopende gebruikers is er een oplossing. De keuzemogelijkheden en de verschillende soorten wensen en trapsituaties maken dat een traplift altijd maatwerk is. Een trapliftadviseur geeft gratis en vrijblijvend een persoonlijk advies voor de traplift die het best past.

Meer over design & innovatie

Of ga terug naar het thema: Design & Innovatie