Menu

Een traplift voor uw hond

Een traplift voor honden kan de oplossing zijn als uw hond of uw andere huisdier niet meer zelf de trap op kan. Om samen met uw hond thuis te blijven wonen, zijn niet alleen uw eigen gezondheid en zelfredzaamheid belangrijk maar ook die van uw hond. Bij Otolift begrijpen wij dat honden vaak meer zijn dan alleen een huisdier. Ze zijn onze maatjes en soms zelfs onze steun en toeverlaat. Daarom maken wij speciale trapliften waarmee uw hond veilig naar boven kan.

Ook honden kunnen door ouderdom moeite krijgen met traplopen. De trap buiten: van de straat naar de voordeur of de trap naar de woonkamer op de eerste verdieping worden dan erg zwaar voor uw oudere hond. Als honden ouder worden, kunnen zij dezelfde aandoeningen krijgen als (oudere) mensen. Zij kunnen bijvoorbeeld last krijgen van gewrichtsaandoeningen, zoals artrose. Ook zijn oudere honden over het algemeen minder actief. Door minder te bewegen, kunnen zij zwaarder worden en overgewicht krijgen. Dat kan ervoor zorgen dat de hond door zijn gewicht de trap niet meer op kan.

Een hondentraplift is een veilige oplossing

Als uw hond of huisdier moeite heeft met traplopen, wilt u waarschijnlijk alles doen om uw hond te helpen. Een kleinere hond tilt u misschien gemakkelijk op. Maar bij een grote hond, zoals een golden retriever van zo’n 30 kilo, gaat dat haast niet. Ook is het onverstandig om uw hond op te tillen én trap te lopen. Dat kan voor u beiden onveilig zijn. Als u de hond optilt, heeft u uw armen en handen niet vrij. Dat is juist nodig, want met uw armen houdt u uzelf in balans en met lege handen kunt u de trapleuning vasthouden voor steun.

Een traplift voor de hond is dan een veilige oplossing voor u beiden. Bij Otolift maken we speciale hondentrapliften. De traplift krijgt dan geen stoel, maar een bak. Hier kan de hond in zitten als hij naar boven of beneden wil. U kunt ook een hondenmand in de bak zetten. Als de hond op de traplift zit, bedient u deze met de afstandsbediening en de lift doet al het werk.

We kunnen de traplift voor uw hond op rechte trappen en op trappen met bochten plaatsen. Heeft u een trap met bochten? Dan is het handig om de traplift aan de binnenzijde van de trap te laten plaatsen. Dit is de kant waar de traptreden het smalst zijn. Op die manier is de brede kant van de treden vrij en blijft de trap beloopbaar.

Twee kleine honden hebben geen traplift voor honden nodig, zij rennen de trap af

Honden en traplopen

De ene hondensoort kan beter traplopen dan de andere soort. Grote hondensoorten hebben, door hun eigen gewicht, snel last van hun gewrichten. Denk aan een Deense dog of een berner sennenhond. Kleinere rassen, zoals de teckel en cavalier king charles-paniëls, hebben een ander probleem bij het traplopen. Vanwege hun kleine bouw zijn de traptreden voor hen te hoog. De hondensoorten die moeiteloos de trap op lopen (honden van gemiddelde grootte) kunnen als pup en als volwassen hond prima de trap op komen. Toch kunnen ook zij later last krijgen van overgewicht of pijnlijke gewrichten, waardoor traplopen lastig wordt.

Verschillende dierenartsen adviseren om de hond als pup al te leren om rustig de trap op en af te gaan. Door wild de trap op en af te rennen, is de kans op ongelukken groter en hebben de gewrichten het zwaar. Bij elke trede naar beneden, vangen de gewrichten al het gewicht van de hond op. Als dat te snel gaat, krijgen de gewrichten een grotere klap dan bij rustig lopen. Rustig de trap op en af gaan, helpt artrose en andere gewrichtsaandoeningen bij honden te voorkomen.

valpreventiegids aanvragen

Vraag nu de gratis valpreventiegids van Otolift aan. Een boekje vol met informatie over vallen en tips en oefeningen om vallen te voorkomen. 

Meer over langer thuis wonen

Of ga terug naar het thema: Langer thuis