Menu

Dit product is niet langer verkrijgbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Een traplift voor uw hond

Als uw hond geen trappen meer kan of mag lopen en als tillen en beneden slapen geen opties zijn, biedt een traplift voor honden uitkomst. Zo’n traplift wordt helemaal op maat gemaakt voor de hond. Maar wat is een hondentraplift eigenlijk?

Een hondentraplift: wat is het?

Een traplift voor honden is een traplift die specifiek gemaakt is om honden naar boven en beneden te vervoeren. De traplift is vergelijkbaar met een traplift voor mensen. Het verschil zit hem alleen in de stoel. Deze wordt bij een hondentraplift vervangen door een stalen bak met vier opstaande randen. Een gewone stoel is namelijk niet geschikt voor een hond: de hond kan niet vastgezet worden en sommige hondenrassen zijn hier te groot voor. De bench voor een hondentraplift is er in twee standaardmaten, maar kan ook op maat gemaakt worden voor een specifieke hond. Voor vrijwel elke hond is er daarom een oplossing.

Twee kleine honden hebben geen traplift voor honden nodig, zij rennen de trap af

Honden en traplopen

Traplopen is voor de meeste hondenrassen geen enkel probleem. Als de hond gezond is en rustig de trap op- en afloopt, is de kans op negatieve gevolgen klein. Bij kleine hondenrassen, zoals teckels en chihuahua’s, wordt de rug te zwaar belast en is de kans op een hernia is groot. Ook kunnen honden last krijgen van verschillende kwalen, zoals artrose, diabetes en gewrichtsklachten. Dat geldt vooral voor grote honden, zoals de benner sennenhond en de Deense dog. Traplopen is hierdoor in de meeste gevallen geen optie (meer).

Een traplift op maat voor de hond

Ook voor honden wordt de traplift helemaal op maat gemaakt, zodat deze perfect op de trap past. Een voorwaarde voor plaatsing is wel dat er boven en beneden voldoende ruimte is om de bench uit de loop van de trap te parkeren. De stalen bak is namelijk niet inklapbaar. Om de trap toch goed beloopbaar te houden kan de rail aan het begin en het eind een stukje doorlopen of een bocht maken. De bench kan dan naast de trap of een stukje ervoor geparkeerd worden. Voor een trap met bochten is het aan te raden om de hondentraplift aan de binnenzijde te laten plaatsen. Omdat de treden daar het smalst zijn, blijft de brede kant van de treden veilig beloopbaar. Als er specifieke wensen zijn voor de plaatsing of de uitvoering van de bak, zoals de kleur, kan dit tijdens een thuisadvies met een trapliftadviseur besproken worden.

Een veilige traplift voor de hond

Een traplift voor honden voldoet net als andere trapliften aan strenge kwaliteits- en veiligheidseisen, zoals de Machinerichtlijn en het Bouwbesluit. De bench is voorzien van stevige hekjes en kan helemaal afgesloten worden. Als één van de hekjes openstaat, komt de lift niet in beweging. En bediening van de lift is alleen mogelijk met de afstandsbediening. Daarnaast zijn de randen vrij hoog, zodat de hond er niet zomaar uit kan springen. Mocht het nodig zijn, dan kan de hond ook met een riem vastgezet worden aan één van de randen.

De traplift voor de hond zelf maken

Vanwege de veiligheid van de hond en de trapgebruiker is het niet aan te raden om de traplift voor een hond zelf te maken. Een traplift is een complexe machine die alleen door gecertificeerde monteurs veilig geïnstalleerd kan worden. Een trapliftleverancier houdt daarnaast rekening met de beloopbaarheid van de trap en de trapomgeving en zorgt ervoor dat de bench het gewicht van de hond makkelijk kan dragen.

De kosten van een hondentraplift

Wat de traplift kost is afhankelijk van verschillende zaken. Het trapliftmodel, de vorm van de trap en de grootte van de bench spelen mee. Ook belangrijk: maakt de rail boven- of onderaan de trap een bocht en is de traplift uitgevoerd in een standaardkleur of een andere RAL-kleur? Elke situatie is anders en dat geldt ook voor de kosten van de traplift.  Daarom is het goed om een trapliftadviseur uit te nodigen voor een thuisadvies. Dit is kosteloos en vrijblijvend. De adviseur meet de trap op en geeft aan van de trapmaten, de persoonlijke wensen en de grootte van de hond een advies. En hij stelt meteen een vrijblijvende offerte op met de exacte kosten van de hondentraplift.

Meer over langer thuis wonen

Plateautraplift

Met een plateautraplift vervoert u snel en gemakkelijk goederen of uw huisdier. Voor elke situatie is er wel een oplossing.

Of ga terug naar het thema: Langer thuis