Menu

Dit product is niet langer verkrijgbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Een plateautraplift voor goederen of huisdieren

Zware goederen of huisdieren via de trap naar boven en beneden vervoeren, kan voor lichamelijke klachten en onveilige situaties zorgen. Als de trap de enige optie is, kan het goed zijn om een traplift met een plateau te overwegen.

Wat is een plateautraplift?

Een plateautraplift is een traplift waarvan het zitgedeelte van de stoel is vervangen door een vlakke plaat. Deze plaat, een plateau, is ideaal om grote en/of zware goederen op te vervoeren. Maar het is ook geschikt voor het naar boven en beneden brengen van huisdieren, zoals honden. Omdat het plateau op het onderstel van een trapliftstoel geplaatst is, staan de goederen op de ideale tilhoogte. Het is dan ook een goed alternatief als er geen ruimte is voor een grote (goederen)lift.

Het plateau is standaard verkrijgbaar in twee maten, maar het kan ook op maat gemaakt worden. Zonder de opstaande randen heeft de plaat op de traplift een breedte van 50 centimeter, wat compacter is dan het plateau van andere plateauliften. Vanwege de compacte afmetingen, de hoogte van het plateau en de veiligheid van de gebruiker is het niet geschikt om een rolstoel of persoon te vervoeren. Het plateau is daarnaast niet opklapbaar, waardoor het meer ruimte inneemt dan een standaard traplift.

Een plateau met of zonder hekwerk

Of de plateautraplift beter met of zonder hekwerk uitgevoerd kan worden, hangt af van wat er vervoerd moet worden. Bij het vervoeren van honden of grote hoeveelheden van kleinere goederen zorgen opstaande randen voor extra veiligheid. De traplift kan ook zo ingesteld worden dat deze alleen werkt als de hekken gesloten zijn. Bij grote, zware goederen kan het juist beter zijn om voor een plateau zonder randen te kiezen.

Een hond zit in een bench op een plateautraplift

Op maat gemaakt voor de situatie

Een plateautraplift is net als andere trapliftsoorten een maatwerkproduct. Dat betekent dat deze helemaal op maat gemaakt wordt voor de trap. Een adviseur meet de trap tot op de millimeter nauwkeurig op, zodat de traplift zo goed en compact mogelijk geplaatst wordt. Er wordt rekening gehouden met de vorm van de trap en wat de traplift moet vervoeren. Ook bekijkt de adviseur de mogelijkheden voor de wensen die er zijn. Bijvoorbeeld waar een parkeerpunt gemaakt kan worden en of dit op, voor of naast de trap is.

Door de compacte afmetingen van het plateau, kan de traplift op vrijwel elke trap geplaatst worden. Voor een traplift met bochten kan er een keuze gemaakt kunnen worden tussen plaatsing aan de binnenzijde of de buitenzijde. De binnenzijde, waar de treden het smalst zijn, is vrijwel altijd de meest ideale zijde. De trap blijft immers veilig beloopbaar via de brede zijde van de treden. Alleen bij erg smalle trappen is de binnenzijde geen optie. Het plateau moet namelijk voldoende ruimte hebben om de bocht te maken.

De kosten voor een traplift met een plateau

Wat de kosten zijn, hangt af van de keuzes die gemaakt worden. Net als voor standaard trapliften geldt dat een plateautraplift op een rechte trap voordeliger is dan een exemplaar op een trap met bochten. En een rail aan de binnenzijde van de trap kost meer dan een rail aan de buitenzijde. Omdat de hellingshoek die de rail aan deze zijde moet maken hoger is. Ook zijn er kosten die specifiek voor plateautrapliften gelden. Een plateau zonder opstaande randen is voordeliger dan een plateau met randen. En wat het plateau kost, hangt dan weer af van de grootte ervan.

Om inzage te krijgen in de kosten en de mogelijkheden, is het goed om een vrijblijvend thuisadvies aan te vragen. Een adviseur beantwoordt alle vragen, denkt mee over de mogelijkheden en maakt een exacte prijsopgave.

Meer over langer thuis wonen

Of ga terug naar het thema: Langer thuis