Menu

Kiest u voor een huislift of een traplift?

Als u op zoek bent naar alternatieven voor traplopen, vindt u veel informatie over trapliften en huisliften. Maar wat is voor u de beste oplossing? Hier leest u meer over beide mogelijkheden.

Huisliften en trapliften

Voor er een keuze gemaakt kan worden tussen een huislift en een traplift, is het goed om te weten wat de verschillen zijn. Een traplift is een stoel die over een vaste rail naar boven en beneden beweegt. Eventueel kan de rail ook meerdere verdiepingen overbruggen. Een huislift is een personenlift, met of zonder schacht (wanden). Deze lift gaat recht omhoog tussen twee of meer verdiepingen. Of een huislift past, is afhankelijk van de grootte van het model en de vrije ruimte in huis. Bij beperkte ruimte zal een huislift dan ook geen optie zijn. De installatie van een traplift is daarentegen vrijwel altijd mogelijk.

De voordelen op een rij

Trapliften

  • Geen ingrijpende verbouwing nodig
  • Neemt weinig ruimte in beslag
  • Lagere aanschafkosten
  • Ook tweedehands verkrijgbaar
  • Leverbaar binnen 48 uur

Huisliften

  • De rolstoel kan mee naar boven
  • Vervoer van meerdere personen (bij grotere modellen)

De ruimte die nodig is voor een huislift of een traplift

Zowel bij trapliften als bij huisliften is de compactheid erg belangrijk. Daarmee wordt bedoeld hoeveel ruimte de lift inneemt. Een traplift wordt zo geplaatst dat er zoveel mogelijk ruimte overblijft op de trap. Daarnaast kan de rail al op de eerste trede starten en ter hoogte van de laatste trede eindigen. Ook kan de stoel in een bocht van de trap geparkeerd worden, zodat de gang en de overloop vrij blijven. Elke traplift heeft invloed op de beloopbaarheid van de trap. Afhankelijk van het model blijft de trap echter wel veilig beloopbaar. Bijvoorbeeld bij een traplift die in de binnenbocht van de trap geplaatst wordt. Een huislift kan op elke plek in huis geplaatst worden. Een voorwaarde is wel dat er zowel boven als beneden voldoende ruimte beschikbaar is. En hoewel huisliften steeds minder ruimte in beslag nemen, is er voor de kleinste lift toch minimaal 1 m2 nodig.

Een traplift past op vrijwel elke trap, terwijl een huislift niet in elk huis past.

De kosten voor een traplift en een huislift

Of de keuze nu op een traplift of een huislift valt; de aanschaf ervan is een investering. Hoe simpeler en hoe kleiner de huislift is, hoe voordeliger deze is. Gemiddeld moet er wel rekening gehouden worden met zo’n 10.000 tot 15.000 euro. Hoe luxer en groter de lift, hoe duurder deze is. De installatie is in de meeste gevallen inbegrepen, maar eventuele bouwkundige aanpassingen komen er nog bovenop. Daaronder valt onder andere het maken van een gat in het plafond.

De prijs van een traplift is afhankelijk van meerdere factoren. De trapvorm, het model dat uitgekozen wordt en eventuele extra opties spelen mee. Elke traplift is maatwerk en dat geldt ook voor de prijs ervan. De gemiddelde kosten liggen wel een stuk lager dan voor een woonhuislift. De vanafprijs voor een rechte trap is 2.500 euro, tegenover 4.000 euro voor een trap met bochten.

De kosten na de installatie

Om een nog beter beeld te krijgen van het verschil in kosten, is het goed om de kosten na de installatie ook mee te nemen. Een traplift verbruikt jaarlijks zo’n 60 kWh, terwijl een huislift gemiddeld 8 keer zoveel elektriciteit (480 kWh) verbruikt. Daarnaast is het belangrijk om de lift goed te onderhouden. Dan is een veilige werking ook jaren na de installatie gegarandeerd. Voor trapliften kan er al een servicecontract afgesloten worden voor 150 euro per jaar, inclusief service bij storingen, levenslange garantie en het jaarlijkse onderhoud. Een woonhuislift wordt gemiddeld voor 250 euro per jaar onderhouden. Kosten voor het verhelpen van storingen zijn daar niet bij inbegrepen.

installeren van traplift

Levertijden van huisliften en trapliften

Als de keuze gemaakt is, kan er een installatiedatum ingepland worden. Voor huisliften geldt dat de levertijd vaak tussen de 6 en 8 weken ligt. Afhankelijk van het gekozen model kan de levertijd nog oplopen tot zeker 10 weken. De tijd tot en voor de bouwkundige aanpassingen die nodig zijn moet hier nog bij opgeteld worden. Ook neemt de installatie vaak meerdere dagdelen in beslag. Voor een traplift geldt dat deze al binnen 48 uur geplaatst kan worden. Een modulair systeem maakt dat de onderling uitwisselbare onderdelen op voorraad gemaakt kunnen worden in de fabriek. De traplift wordt op locatie helemaal op maat gemaakt. In zo’n 3 uur is de installatie voltooid.

De ideale optie: vraag een vrijblijvend advies aan

Wilt u zeker weten wat er mogelijk is voor uw situatie en wat dit kost? Kies dan voor een thuisadvies. In de meeste gevallen is dit gratis en helemaal vrijblijvend. Een adviseur vertelt u meer over de mogelijkheden en geeft u een exacte prijsopgave. Het is vervolgens aan u om de beste keuze te maken voor uw woning, wensen en budget.

Meer over langer thuis wonen

Of ga terug naar het thema: Langer thuis