Menu

‘Jubilerende bedrijven willen nog weleens trakteren’

SailWise – Renske Rietbergen

De groepsaccommodatie in het Friese Elahuizen was geheel rolstoeltoegankelijk, op één plek na: de trap. Kom met een oplossing, was de opdracht voor directeur Renske Rietbergen van SailWise. Nadat zij ons benaderde besloot Koninklijke Otolift een traplift te schenken aan de organisatie die actieve watersportvakanties verzorgt voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking.  “Wat een ontzettend leuk cadeau!”

Het vaarseizoen 2022 is inmiddels gestart. Zo’n 1.600 mensen met een lichamelijke of zintuigelijke handicap, een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel genieten de komende maanden onder de vlag van SailWise van een actieve watersportvakantie. “Iedereen is eraan toe om weer lekker naar buiten te gaan”, weet SailWise-directeur Renske Rietbergen. “Voor het eerst in jaren zonder strikte coronamaatregelen.” 

Catamaran Beatrix

SailWise biedt op drie plaatsen activiteiten en zeilvakanties aan: Enkhuizen, Loosdrecht en Elahuizen. Vanuit het Friese Elahuizen varen de deelnemers uit met de volledig rolstoeltoegankelijke catamaran Beatrix. Omdat slapen niet mogelijk is op de Beatrix, overnachten de vakantievierders in de groepsaccommodatie van watersportcentrum It Sailhûs, pal aan het grootste meer van Friesland: de Fluessen. Echter, lange tijd was de trap in het onderkomen niet aangepast aan rolstoelers. “En hoewel de mensen die mobieler zijn boven slapen, was de trap op en af toch vaak lastig”, vertelt Renske. Kom met een oplossing, was de opdracht voor haar.

Dat deed de SailWise-directeur. Telefonisch benaderde ze Koninklijke Otolift. “Ik had een advertentie in de krant zien staan van Otolift over de korting vanwege het 130-jarige bestaan. Jubilerende bedrijven willen nog weleens trakteren, dacht ik.” Nadat het verzoek bij commercieel directeur Jeroen Wolf belandde, was de deal snel beklonken. “Ik vind SailWise zo’n sympathiek, mooi doel dat wij al snel besloten om een traplift te schenken”, zegt Jeroen. “Het is fijn dat wij als Otolift op deze manier iets voor ze kunnen betekenen.” Eind maart is op de trap in de groepsaccommodatie de Otolift Modul-Air gemonteerd. Nu het vaarseizoen is losgebarsten wordt de traplift regelmatig gebruikt. Het onderkomen in het piepkleine dorp kreeg begin dit jaar ook een verfbeurt. Helemaal gereed voor een topseizoen.

Empathisch

De gulle gift én het snelle handelen van Otolift kunnen Renske zeer bekoren. “Het was meteen geregeld. En het is ook nog eens een heel mooi ding. Super-de-luxe. Echt een ontzettend leuk cadeau! Het eerste contact met de medewerker van het Contact Center was al bijzonder prettig. Die meneer was geïnteresseerd en empathisch. Ik maak dat ook geregeld anders mee.” Als tegenprestatie bood SailWise aan twee teams van Otolift kosteloos te laten meedoen aan een zeilregatta op de Loosdrechtse Plassen. 

Twee deelnemers aan een watersportvakantie van SailWise zijn aan het zeilen op de voor mindervaliden aangepaste catamaran Beatrix. Foto: Hans Larkens.

Zelfvertrouwen

Tijdens de zeilvakanties van SailWise worden deelnemers gestimuleerd om hun grenzen te verleggen. In een middag van ‘ik kan niet zeilen’ tot zelf de zeilen zetten en de koers bepalen. Renske: “We betrekken ze bij alles, dagen ze uit. We gaan uit van de mogelijkheden, niet de onmogelijkheden. De rolstoel laten ze op de steiger staan. Soms letterlijk, vaker figuurlijk. Onze werkwijze geeft mensen zelfvertrouwen. Iets waar ze ook in het dagelijks leven profijt van hebben. Voor onze medewerkers en ongeveer 300 vrijwilligers is het heel dankbaar en betekenisvol werk.”

Meer klantverhalen

Bekijk hier alle klantverhalen