Menu

‘Iedereen moet zich hier thuis voelen’

Sandra Gijsbertsen van RKAVV – Leidschendam

Om wat minder mobiele supporters en geblesseerde spelers de kans te geven een wedstrijd goed te volgen, heeft voetbalclub RKAVV uit Leidschendam een traplift van Koninklijke Otolift geplaatst in de vernieuwde kantine. Een bijdrage uit Fonds 1818 maakte dat mogelijk. Ook Otolift droeg een financieel steentje bij. 

Zeker op de zondagmiddagen tijdens wedstrijden van het eerste elftal is het vaak druk in het clubhuis. “De ruimte bovenin de kantine is ideaal voor wat oudere mensen”, weet Sandra Gijsbertsen, vrijwilligster bij de Rooms-Katholieke Aloysius Voetbalvereniging uit Leidschendam. “Zij kunnen daar lekker warm naar het voetbal kijken. Om in dit rustigere gedeelte te komen moet je een trap op. De oudere supporters lopen niet allemaal even makkelijk de trap op. En ook geblesseerde sporters konden soms niet naar boven.” Tijdens de recente verbouwing van de kantine stond een traplift daarom prominent op de wensenlijst.

RKAVV Voetbalvereniging tussenabeelding

Bijdrage

Omdat de vereniging zich inzet voor ouderen, deed Fonds 1818 een bijdrage om de aanschaf van de traplift mogelijk te maken. Fonds 1818 stimuleert maatschappelijke initiatieven door geld en kennis te verstrekken. Ook Otolift financierde een deel. Sandra: “Zonder deze steun hadden wij de traplift niet kunnen kopen. Dan hadden we tegen sommige mensen moeten zeggen: ‘Deze activiteit kun jij niet meedoen.’ Dat willen we niet: iedereen moet zich hier thuis voelen.”

Januari ’22 bestaat RKAVV honderd jaar. De club is al een eeuw een ontmoetingsplek voor jong en oud. Het jongste team van de vereniging bestaat uit peuters, maar er is ook een veteranenteam met 60-plussers. In totaal voetballen er meer dan 750 leden op de elf voetbalvelden. RKAVV is tegenwoordig veel meer dan een voetbalvereniging. De kantine wordt multifunctioneel gebruikt. “Voetbal is onze basis, maar we proberen de kantine ook in te zetten voor andere mensen”, vertelt vrijwilligster Sandra. ,,We hebben maandelijks een buurtrestaurant voor ouderen en eens in de twee weken een klaverjasavond. Dat helpt tegen de eenzaamheid van ouderen.” Ook de sporthal naast de kantine dient soms een ander doel dan voetbal- of hockeytrainingen. “Eens per jaar organiseren wij er het Festival Unlimited voor gehandicapten. Er komen dan zo’n 300 à 400 bezoekers uit de hele regio.” 

Vrijwilligers

Bij veel initiatieven zijn vrijwilligers van de vereniging betrokken. “Typerend voor de club. We pakken klussen en mooie ideeën met z’n allen op”, vertelt Sandra. ,,De vereniging telt liefst 300 vrijwilligers. De één traint een jeugdteam, de ander is deel van het klusteam en weer een ander maakt zich hard voor het buurtrestaurant.” Sandra voetbalde zelf ook bij RKAVV en is nu betrokken bij de organisatie van het jubileumjaar. ,,We zijn hartstikke trots op het honderdjarige bestaan.” 

Ook is Sandra één van de projectleiders van de kantineverbouwing. “We hebben de kantine het afgelopen jaar helemaal verbouwd. De plafondplaten zijn eruit zodat je de buizen ziet. Dat geef een industrieel gevoel.” De tafels in de kantine zijn groot genoeg voor een compleet elftal. De rode kleur van het clublogo komt terug in de bloempotten die op tafel staan en in de stoelen. De houten, ronde, op maat gemaakte bar is dé eyecatcher van de kantine. Op de zijkant van de bar staan oude teamfoto’s. Ook kreeg de kantine een grote horecakeuken. “Dat was een wens omdat we meer met het buurtrestaurant willen doen.” Ook hier komen voetbal en de maatschappelijke betrokkenheid samen.

Meer klantverhalen

Bekijk hier alle klantverhalen