Menu

‘We willen haar dichtbij ons houden’

Inge – Alkmaar

Inge is een vrolijk 13-jarig meisje dat samen met haar ouders in Alkmaar woont. Onlangs zijn ze verhuisd naar een nieuwbouwwoning, om de benodigde aanpassingen te kunnen maken vanwege Inge’s meervoudige beperkingen. In het liefdevol ingerichte huis van Inge en haar ouders spreekt elke hoek van gezelligheid en zorg. In de comfortabele woonkamer met aangepaste voorzieningen delen de ouders het verhaal van Inge. Zij vertellen over de unieke uitdagingen van het opvoeden van een kind met speciale behoeften en wat de installatie van hun traplift voor hen betekent.

Veilige haven

De ouders van Inge vinden het belangrijk dat Inge meedoet in de maatschappij. Thuis heeft Inge haar eigen speciaal ingerichte kamer, een veilige haven die haar persoonlijkheid en behoeften weerspiegelt. Ook Inge’s schoolervaring is bijzonder en verrijkend. Ze is leerling bij Heliomare, een unieke onderwijsinstelling die regulier en speciaal onderwijs integreert. Deze aanpak biedt haar de kans om te leren en te groeien naast andere kinderen, zowel met als zonder beperkingen. Haar moeder benadrukt hoe belangrijk deze inclusieve onderwijsomgeving is voor Inge’s ontwikkeling. “Ze bloeit echt op in deze setting, waar ze gezien en gewaardeerd wordt om wie ze is, niet alleen om haar beperkingen”, zegt ze, “er wordt echt gekeken naar het kind en wat ze eruit kunnen halen.”

Inge haar hand vasthouden

Op maat gemaakte oplossing

De ouders van Inge vinden het belangrijk dat hun huis zo warm en comfortabel mogelijk aanvoelt voor hun gezin. “Voorheen moesten we Inge de trap op- en aftillen, dit was een uitdaging omdat ik last van mijn rug kreeg. Het was onze wens dat Inge haar eigen kamer had, maar wel naast ons slaapt”, vertelt Inge’s vader. “Door de traplift kan ze met één druk op de knop naar boven en hebben wij haar dicht bij ons. Dat is voor ons belangrijk”, benadrukt hij. “We hoeven nu geen grote aanpassingen aan ons huis te doen. Ons huis blijft een huis, maar wel een huis dat de behoeftes van Inge kan voorzien.”

De keuze voor Otolift was gebaseerd op hun vermogen om echt mee te denken met het gezin. “Otolift keek verder dan de standaardoplossingen. Ze begrepen onze specifieke situatie en dachten met ons mee. Dat is gewoon heel prettig natuurlijk”, legt Inge’s moeder uit. “Uiteindelijk kwamen ze met een op maat gemaakte oplossing die perfect in ons huis paste. Het parkeren van de lift op de trap en het behouden van de beloopbaarheid van de trap was voor ons echt een uitkomst.” Inge’s ouders benadrukken ook de persoonlijke benadering van Otolift: “We voelden ons geen nummer. De empathie en aandacht voor onze situatie was van onschatbare waarde.”

inge met haar vader

Een hulpmiddel voor iedereen

Inge’s moeder werpt licht op een belangrijk inzicht: trapliften zijn niet enkel bedoeld voor ouderen. Dit werd duidelijk toen ze merkten dat de meeste informatie zich richtte op oudere gebruikers. “Mensen zijn vaak verrast als ze horen dat we een traplift hebben voor onze dertienjarige dochter”, zegt Inge’s moeder, “maar waarom zou dit hulpmiddel niet voor jongeren als Inge zijn?” Dit benadrukt hoe belangrijk het is om toegankelijkheid te bieden voor mensen van alle leeftijden. “Inge’s situatie toont aan dat jongeren net zo goed baat kunnen hebben bij trapliften”, verklaart ze. De realisatie dat trapliften een sleutelrol kunnen spelen in de zelfstandigheid en ontwikkeling van jongeren heeft het gezin geïnspireerd om het bewustzijn hierover te vergroten.

Toekomstperspectief

Inge’s verhaal is een inspirerend voorbeeld over hoe behoeften aan mobiliteitshulpmiddelen universeel zijn en niet beperkt tot een bepaalde leeftijdsgroep. Met de ondersteuning van hun Otolift traplift kijkt het gezin met optimisme naar de toekomst.
“We hebben nu de middelen en de ondersteuning om Inge’s wereld verder te openen en haar alle kansen te bieden die ze verdient”, concludeert haar vader.

Meer klantverhalen

Bekijk hier alle klantverhalen