Menu

‘Oprechte aandacht vergroot de veerkracht van deze kinderen’

Verscholen tussen de bomen, in een bosrijke omgeving vlakbij Eindhoven, ligt Hotel Heppie. De accommodatie is eigendom van Stichting Het Vergeten Kind en wordt gebruikt om kwetsbare kinderen een onvergetelijke vakantie te geven. “Deze kinderen hebben een andere aanpak en begeleiding nodig dan bij reguliere kindervakanties. En dat kunnen wij ze hier bieden”, vertelt Jeroen van Woudenberg van Het Vergeten Kind.

Het verharde pad achter de toegangspoort leidt naar een groot speelgebouw waar een grote indoorspeeltuin, een theater en verschillende speelruimtes jaarlijks vermaak bieden aan ruim 1000 kinderen. Naast de ingang, geparkeerd in het gras, staan enkele skelters. De weg is versierd met een tekening van stoepkrijt. Wie het pad verder volgt, loopt langs een enorm houten speeltoestel en het Cruyff Court, om vervolgens bij het groepsgebouw uit te komen. Hier kunnen kinderen met een onveilige of instabiele thuissituatie en kinderen die uit huis geplaatst zijn weer even kind zijn.

Skelters in het gras van Hotel Heppie van Het Vergeten Kind

Structurele veranderingen

“Wij proberen heel erg in te zetten op structurele veranderingen van het systeem”, legt Jeroen uit. Zo maakt de stichting zich onder andere hard voor het afschaffen van de gesloten jeugdzorg en het minimaliseren van het aantal hulpverleners per kind. Recent haalde Het Vergeten Kind ruim 141.000 handtekeningen op om de leeftijdsgrens in de jeugdzorg los te laten. “Maar de kinderen die vandaag in een ellendige situatie zitten, hebben daar helemaal niets aan. Dit soort plekken zijn dan heel fijn.” De rustgevende omgeving, het vrolijke kleurenpalet in beide gebouwen en de vele activiteiten die de vrijwillige begeleiders opzetten, helpen de kinderen om hun problemen even te vergeten. En mooie herinneringen te creëren. De kinderen krijgen zo het gevoel dat ook zij ertoe doen. “Je ziet dat deze oprechte aandacht de veerkracht van kinderen vergroot.”

Een donatie van € 35.600,-

Het Vergeten Kind organiseert naast de vakanties bij Hotel Heppie en verschillende andere locaties ook evenementen en uitjes naar onder andere pretparken en dierentuinen. Om voor nog meer kinderen een vakantie of weekend te kunnen organiseren, bouwt Het Vergeten Kind een tweede, eigen accommodatie. Op de Veluwe, omdat dit centraler ligt en zo makkelijker te bereiken is.

“Dat we hier elke vakantie en elk weekend kinderen kunnen ontvangen is allerminst vanzelfsprekend”, vertelt Jeroen. Voor beide hotels en de andere activiteiten is Het Vergeten Kind afhankelijk van vrijwilligers en donaties van bedrijven en particulieren. Daarom doneerde Otolift een bedrag van € 35.600,- “Ik heb zelf kinderen en die hebben het goed”, vertelt Jeroen Wolf, Commercieel Directeur bij Otolift. “Maar als je dan ziet dat er ook kinderen zijn die het niet goed hebben, dan word je er wel aan herinnerd dat dit helemaal niet vanzelfsprekend is. Bij Otolift worden we blij van de gedachte dat we Het Vergeten Kind kunnen steunen en kinderen zo een leuke tijd kunnen bezorgen.”

Speelgoed in bakken bij de Mierlo locatie van Hotel Heppie van Het Vergeten Kind

Meer over maatschappelijk

Of ga terug naar het thema: Maatschappelijk