Menu

Een verminderde mobiliteit hoeft geen probleem te zijn

Wie vroeger minder goed ter been was, had een behoorlijk probleem. De mogelijkheden op het gebied van aanpassingen voor mensen met een fysieke beperking waren toen gewoon veel minder. Mensen met een verminderde mobiliteit kwamen daardoor voor behoorlijke uitdagingen te staan. Hun bewegingsvrijheid en zelfredzaamheid werd door het ontbreken van geschikte aanpassingen flink beperkt, zowel in huis als buiten de deur. 

Als je vroeger minder goed ter been was en niet meer zelfstandig kon functioneren, had je eigenlijk maar één optie: opname in een zorgcentrum. Daar was niet iedereen even blij mee. Het leven in een zorgcentrum is toch heel wat anders dan in de eigen vertrouwde woning.

Overvloed aan aanpassingen

Gelukkig is dat tegenwoordig een stuk beter. Er zijn nu talloze aanpassingen en oplossingen voor mensen met een lichamelijke handicap. Daardoor kunnen deze mensen steeds vaker zelfstandig thuis blijven wonen en zijn ze zo min mogelijk afhankelijk van de hulp van derden. Dat geldt ook buitenshuis. Alle openbare gebouwen en het openbaar vervoer zijn tegenwoordig immers verregaand aangepast voor mindervaliden. Het aantal aanpassingen en hulpmiddelen voor mensen met een handicap is tegenwoordig ook bijna onbeperkt. Er is voor bijna alles wel een oplossing bedacht. 

Denk daarom in mogelijkheden

Tegenwoordig is er dus veel meer mogelijk dan vroeger. Daarom kunnen we beter in mogelijkheden denken, dan dat we die verminderde mobiliteit als een probleem zien. Er is nu eenmaal heel veel mogelijk, dus waarom zouden we geen gebruik maken van al die mogelijkheden om het leven een stuk eenvoudiger en aangenamer te maken? Zowel binnenshuis, waar het aanbod aan aanpassingen en hulpmiddelen bijna onbeperkt is, als buitenshuis zijn er steeds meer mogelijkheden voor mensen met een fysieke beperking. En die zijn er niet voor niets!

Aanpassingen en hulpmiddelen passen naadloos in het interieur 

Bovendien zijn deze aanpassingen tegenwoordig zo fraai, dat ze amper een inbreuk hoeven te doen op de inrichting van de woning. Veel aanpassingen vallen zelfs amper op. Keukens kunnen tegenwoordig zo worden aangepast dat ze bijna niet meer van een normale keuken zijn te onderscheiden. De aanpassingen in badkamers en toiletten hoeven ook helemaal geen ziekenhuisachtig sfeertje meer op te roepen. De speciale beugels, handgrepen, aangepast sanitair en alle andere zaken zijn tegenwoordig niet alleen in ‘functioneel wit’ maar ook in een kleur of afwerking naar keuze verkrijgbaar. Wie het echt mooi wil, kan zelfs aangepaste badkameraccessoires aanschaffen die in een designbadkamer niet zouden misstaan. Ook een bad is geen probleem, er zijn speciale badkuipen met een deurtje aan de zijkant om het instappen te vergemakkelijken. 

In en rond het huis

Dat geldt ook voor zaken die meer met de mobiliteit in en rond het huis te maken hebben. Er zijn genoeg oplossingen om ook met een verminderde mobiliteit nog makkelijk overal in en rond ons huis te kunnen komen. Mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met traplopen, kunnen met een traplift weer op de eerste verdieping en de zolder komen. Trapliften zijn tegenwoordig uiterst compact gebouwd en zien er zo fraai uit, dat ze echt keurig in het interieur passen. Ze kunnen ook zodanig worden geplaatst dat ze amper in de weg zitten. Daardoor blijft de trap voor de andere huisgenoten gewoon beloopbaar. Als het betreden van de woning te lastig is vanwege een bordes of trapje, is een plateaulift dé oplossing. En ook dit soort liften kan tegenwoordig heel compact en opklapbaar worden uitgevoerd zodat ze niet in de weg zitten en ook niet te veel uit de toon vallen.

Domotica

Wat de laatste jaren ook een ware vlucht heeft doorgemaakt, is de domotica. Dat is een mooi woord voor de techniek waarmee we allerlei dingen in huis kunnen regelen en bedienen. Een eenvoudig voorbeeld is een afstandsbediening voor de verlichting. Maar dit kan tegenwoordig veel verder gaan zodat we middels die domotica ook de espressomachine, verwarming, voordeur of de zonwering op afstand kunnen bedienen. Het gemak dient immers de mens. En nu de smartphone en tablet definitief hun intrede hebben gedaan, zijn allerlei dingen in en om het huis ook heel gemakkelijk vanaf ons vertrouwde touchscreen te bedienen.

Lekker er op uit

Ook buitenshuis zijn er gelukkig steeds meer mogelijkheden. Dat is maar goed ook, want ook als we wat minder goed ter been zijn willen we nog volop van het leven genieten. Dierentuinen, pretparken en horecagelegenheden zijn uiteraard allang voorzien van alle benodigde aanpassingen om mensen met een fysieke handicap zoveel mogelijk te laten genieten. Wie nog een stapje verder wil, zal zien dat er tegenwoordig écht steeds meer mogelijk is

Met de camper, caravan en boot

Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven die geheel aangepaste caravans en campers bouwen, verkopen en verhuren. Bovendien zijn er ook steeds meer campings waar de voorzieningen zijn aangepast, zodat ook mensen met een fysieke handicap daar prima en comfortabel kunnen verblijven. Mensen die liever het water op willen hoeven zich niet te beperken tot speciale rondvaartboten maar kunnen ook gewoon een aangepaste motorboot huren. Zeilliefhebbers kunnen terecht op speciaal gebouwde catamarans die ze zelfs geheel zelfstandig kunnen besturen. Verder zijn er ook bij de zogenaamde ’bruine vloot’ verschillende mogelijkheden. Sommige klassieke zeilschepen zijn bijvoorbeeld voorzien van complete tilliften waarmee mensen zelfs tot op de boegspriet kunnen worden verplaatst om ze écht te laten genieten van hun zeilvakantie.

In de natuur

 Ook met een fysieke handicap kunnen we nog volop genieten van de vrije natuur middels speciale rolstoelvriendelijke wandeltochten. Bovendien zijn er ook steeds meer handige scootmobielen, die het een stuk makkelijker maken om zelfstandig de deur uit te gaan en zo van de natuur en frisse lucht te genieten. Ook fietsen is natuurlijk een optie. De e-bike is niet voor niets razend populair aan het worden. En ook e-bikes kunnen worden aangepast en bijvoorbeeld in een driewiel-uitvoering worden gebouwd.

Tip: voordelig vervoer via Automaatje

Er is dankzij de ANWB sinds kort ook een alternatieve manier van vervoer voor mensen voor wie autorijden of het openbaar vervoer geen optie is: AutoMaatje. Middels deze dienst vervoeren vrijwilligers hun minder mobiele plaatsgenoten tegen een geringe onkostenvergoeding. Met Automaatje wil de ANWB mensen zo lang mogelijk mobiel houden en laten deelnemen aan het sociaal maatschappelijk verkeer. Ook mensen die geen lid zijn van de ANWB kunnen van deze dienst gebruik maken.

Probeer te blijven genieten van het leven

Zodra mensen minder goed ter been zijn, lopen ze het risico in een isolement te raken omdat ze de deur niet meer uitkomen. Soms ontstaat er ook thuis een onleefbare situatie, als bijvoorbeeld de badkamer niet meer bereikbaar is. Dat is helemaal niet nodig. Maak gewoon gebruik van de mogelijkheden die er zijn op het gebied van wonen, vervoer en vermaak en probeer zoveel mogelijk van het leven te genieten!

Meer over gezondheid

Of ga terug naar het thema: Gezondheid