Menu

‘Trots op de mooie traplift’

Fred van Tongeren – Oss

Dankzij een goedwerkende medicijnpomp vindt Fred van Tongeren het leven met parkinson op dit moment acceptabel. Maar er zijn hele periodes waarbij het veel slechter gaat. Tijdens zo’n slechte periode plaatste Koninklijke Otolift een traplift in zijn woning in Oss. “Het is een briljante oplossing.”

Fred van Tongeren vertelt dat ‘parkinson echt heel vervelend is’, maar dat hij nu in een goede periode zit. “Ik ben van de ene op de andere dag ineens veel beter geworden. De werking van de medicijnen uit de medicijnpomp is plotseling sterk verbeterd. Niet alleen is de, van oorsprong, Achterhoeker ‘trots op de mooie traplift’, ook zegt hij: “Parkinson is een progressieve ziekte: ik blijf achteruitgaan. De lift is over een poosje zeker weer nodig.”

Het gaat nu relatief goed met Fred, maar de afgelopen jaren was dat lang niet altijd het geval. Sommige dagen kon hij bijna niets. “Ze weten de oorzaak nog niet helemaal van parkinson”, vertelt Fred. Een van de theorieën is dat pesticiden hierbij een grote rol spelen.

Traplift via de gemeente

Fred is ondanks zijn pensioen nog steeds hartstikke druk. Zo onderhoudt hij als vrijwilliger de website van zijn buurt. Vier jaar geleden wist hij niks van websites en nu bouwt hij ze zelf. En daar is hij best trots op. Vanwege zijn ziekte kwam Fred bij de gemeente in aanmerking voor een vergoeding voor de traplift, vanuit de Wmo. Huize Van Tongeren heeft een fraaie moderne wenteltrap van maar tachtig centimeter breed, met een roestvrijstalen leuning. De trapliftleverancier waarmee de gemeente Oss samenwerkt, kon geen geschikte traplift leveren. Via de Wmo kon de traplift niet op de standaard manier worden gefinancierd. Het is met behulp van een eenmalig zogenaamd persoonsgebonden budget (pgb) gerealiseerd. Dit is ook door de Wmo afgehandeld.

Strak om de spil

Voor Fred en zijn vrouw was het belangrijk dat de rail van de traplift strak om de spil zou lopen. Dat was één van de belangrijkste redenen om voor Otolift te kiezen. Fred: “De geleide buis van Otolift heeft een doorsnede van zes centimeter in plaats van acht centimeter. Dat lijkt niet veel verschil, maar dat is best veel. De belangrijkste reden om voor Otolift te kiezen is echter dat geen enkele andere leverancier echt wilde luisteren. ‘Wij werken met standaardcomponenten of we doen het niet’ is de algemene uitspraak. Otolift was als enige bereid om de geleide rail op maat te maken. Met als gevolg dat de bocht veel krapper gemaakt kon worden en er per saldo meer ruimte overblijft voor de overige trapgebruikers, want die moeten we uiteraard ook niet vergeten  Het is een briljante oplossing.”

Meer klantverhalen

Bekijk hier alle klantverhalen