Menu

Een traplift voor rolstoelgebruikers

Wie afhankelijk is van een rolstoel, kan voor het op- en afgaan van de trap gebruikmaken van hulpmiddelen, zoals een traplift. Of een traplift geschikt is, hangt af van meerdere zaken. De trapsituatie en de wensen spelen een belangrijke rol, maar de mogelijkheden van de gebruiker zijn misschien nog wel belangrijker.

De trap rolstoelvriendelijk maken

Om als rolstoelgebruiker toch gebruik te kunnen maken van de trap, kan er gekozen worden voor een traplift.  Het is dan belangrijk dat de traplift op de trap past. Maar het is eigenlijk nog belangrijker om te weten of de transfer van de rolstoel naar de traplift gemaakt kan worden. Als dat met of zonder transferplank, en eventueel met hulp, kan, is een traplift een optie. Als de gebruiker aan de rolstoel gebonden is, is het ook belangrijk dat er zowel boven als beneden een rolstoel staat. Tijdens een thuisadvies wordt er samen met een trapliftadviseur bepaald of een traplift mogelijk is en hoe deze eruit komt te zien.

Als de traplift aangeschaft wordt om de trap rolstoelvriendelijk te maken, houdt de adviseur bij het inmeten rekening met de zithoogte van de rolstoel. Zo kan de opstaphoogte gelijkgemaakt worden aan de zithoogte. Ook wordt de traplift zo geplaatst dat er in de gang en op de overloop voldoende ruimte overblijft voor de rolstoel.

Alternatieven voor een traplift voor rolstoelgebruikers

Er bestaan verschillende alternatieven voor een traplift. Denk bijvoorbeeld aan een plateaulift. Een voorwaarde hiervoor is wel dat de trap breed genoeg is. Voor de meeste plateauliften is dat minimaal 100 centimeter, terwijl een traplift al op trappen met een breedte vanaf 60 centimeter past. Een huislift als alternatief voor een traplift is ook het overwegen waard. Maar voor deze optie geldt ook dat er veel vrije ruimte nodig is. Een huislift vraagt daarnaast om een flinke investering en er zijn bouwkundige aanpassingen nodig. Een traplift is vanwege de relatief lage kosten en de gemakkelijke plaatsing in de meeste gevallen de ideale oplossing.

Een traplift voor rolstoelgebruikers aan de binnenzijde van de trap. Een traplift is geschikt voor een gebruiker van een rolstoel als deze de transfer van de rolstoel naar de trapliftstoel kan maken.

Extra veiligheidsopties voor rolstoelgebruikers

Een rolstoeltraplift is op veel punten gelijk aan een standaard traplift. Elke traplift voldoet namelijk aan dezelfde strenge kwaliteits- en veiligheidseisen. Het kan echter wel wenselijk zijn om de traplift aan te passen aan de rolstoelgebruiker. Zo kan de bediening op de armleuning uitgeschakeld worden. Dat kan handig zijn als de traplift bedoeld is voor een kind. Ook bestaan er speciale gordels, zoals de drie- en de vijfpuntsgordel, en fixatiemogelijkheden, voor extra veiligheid van de gebruiker. Zowel de romp als de benen kunnen vastgezet worden.

Welke traplift is geschikt?

Welke traplift geschikt is, hangt af van de trap en de voorkeuren van de rolstroelgebruiker. In de meeste gevallen zijn alle trapliftmodellen een optie. Afhankelijk van de vorm van de trap blijven alle of slechts enkele modellen over. Samen met een trapliftadviseur wordt er tijdens een thuisadvies gekeken naar de beste oplossing. Voor de meeste trapliften geldt dat de stoel volledig aanpasbaar is. De zitting kan bijvoorbeeld verlaagd en verbreed worden, zodat de transfer naar de stoel mogelijk is.

Het kan voorkomen dat er twijfels zijn over de geschiktheid van een traplift. Kan de transfer van de rolstoel naar de traplift en van de traplift naar de rolstoel wel probleemloos gemaakt worden? Het kan dan belangrijk zijn om eerst een testrit te maken in een showroom.

Meer over veiligheid

Of ga terug naar het thema: Veiligheid