Menu

Pijn in uw knie bij buigen en traplopen

Een zere knie bij traplopen komt helaas vaak voor, er zijn alleen al 600.000 versleten knieën en bijna 700.000 knieën met artrose in Nederland. Vooral 65-plussers moeten de kiezen op elkaar zetten bij het naar boven of beneden lopen. Heeft u ook pijn in uw knie, bijvoorbeeld bij fietsen of traplopen? Fietsen kunt u vermijden, maar waarschijnlijk moet u toch de trap op om bij uw slaap- en badkamer te komen. Maar is traplopen nog wel goed voor u als het zo pijnlijk is?

Is traplopen slecht voor knieën?

Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën. Volgens onderzoek van Marcel Spanjaard, van instituut MOVE (Onderzoeksinstituut van de Vrije Universiteit Amsterdam), is traplopen echt een topsport; u gebruikt 50% van de kracht uit uw knieën en zelfs 85% van de kracht uit uw enkels.

Als u last heeft van aandoeningen zoals artrose, reumatoïde artritis of jicht kan traplopen juist slecht zijn voor uw knieën. U vraagt dan te veel van uw aangetaste gewrichten. Uw gezondheid en de oorzaak van de pijn in uw knie, bepalen of traplopen wel of niet goed voor u is. Bij een lichte vorm van artrose kan traplopen bijvoorbeeld helpen de spieren sterk en soepel te houden. Terwijl bij een zware vorm van een gewrichtsaandoening traplopen het probleem erger kan maken.

Oorzaken van kniepijn bij het traplopen

Er bestaan verschillende oorzaken voor een zere knie bij traplopen. U kunt bijvoorbeeld lijden aan artrose, reumatoïde artritis, jicht of andere gewrichtsaandoeningen. Ook kan uw knie versleten zijn. Omdat de symptomen op elkaar kunnen lijken, is het verstandig om uw klachten met een arts te bespreken.

Artrose

Bij artrose verslechtert het kraakbeen: het wordt dunner of brokkelig. Dit zorgt ervoor dat botten, van bijvoorbeeld de knie, niet soepel langs elkaar bewegen. Dit leidt tot pijn bij het opstaan, stijfheid na een tijd lang stilliggen en krakende knieën bij traplopen. Knieartrose kan pijn in de knieschijf en knieholte veroorzaken.

Reumatoïde artritis

Een tweede oorzaak van pijn in de knie bij buigen en traplopen, is reumatoïde artritis. Dit is een auto-immuunziekte die de gewrichten aantast. Bij een auto-immuunziekte maakt het afweersysteem, wat normaal een griepje en andere ziektes geneest, gezonde cellen kapot. Het lichaam denkt namelijk dat deze gezonde cellen ziek zijn. Bij het bestrijden van de ‘ziektecellen’ ontstaan ontstekingen in het gewricht. Deze kunnen leiden tot gezwollen, stijve, warme en pijnlijke knieën. Tegelijkertijd kunnen ze het kraakbeen, de gewrichten, de pezen en de spieren aantasten.

Jicht

Jicht is de derde mogelijke oorzaak van de pijn in de knie bij traplopen. Deze aandoening begint vaak in de teen en voet. De klachten kunnen zich snel verspreiden naar andere gewrichten zoals de knie (maar een jichtaanval kan ook eenmalig zijn.) Een verstoorde stofwisseling zorgt ervoor dat urinekristallen zich in het gewricht ophopen. Deze ophopingen worden geregistreerd door het afweersysteem en vervolgens aangevallen. Hierdoor ontstaan ontstekingen.

Tips tegen een pijnlijke knie bij traplopen

Pijn kan in de gehele knie voorkomen. In veel gevallen komt de pijn duidelijk van 1 plek. Pijn achter de knie(schijf) of aan de binnenkant van de knie kunnen tekenen zijn van overbelasting. Het komt ook voor dat de knie pijnlijk, dik, stijf of ontstoken is. Bij deze symptomen is het lastig om te benoemen waar de pijn in de knie precies vandaan komt. Er zijn een aantal manieren om pijn in de knie bij traplopen, fietsen of hurken te verminderen of te voorkomen. Deze 3 tips helpen u de pijn te verlagen. Houden de klachten aan, raadpleeg dan een arts.

Tip 1: anders traplopen

U kunt pijn aan uw knie bij het traplopen verminderen door op een andere manier te lopen. U kunt de fysiotherapeut om advies vragen of zelf een eerste stap zetten. Een verantwoorde manier van traplopen is door elke keer de tweede voet aan te sluiten bij de eerste. Wanneer u de trap oploopt, zet u eerst het niet pijnlijke been op de trede. Zet daarna het andere been op dezelfde trede. Als u naar beneden loopt, doet u dit andersom: eerst het pijnlijke been en dan het niet pijnlijke been. Heeft u nog steeds stekende pijn bij traplopen? Dan kunt u achteruit van de trap aflopen. Dat is minder zwaar voor uw knieën. Wel moet u zich goed vasthouden aan de trapleuning.

Tip 2: houd uw spieren sterk

Wandelen is goed om uw spieren op een verantwoorde manier sterk te houden. Sterke spieren houden een gewricht gezond. Daarbij is het wel belangrijk om deze niet over te belasten. Een korte wandeling in de buurt of naar de supermarkt is bijvoorbeeld al genoeg.

Let op uw beweging, doe dit zo normaal mogelijk. Uw pijnlijke knie sparen door meer op het andere been te leunen, kan het probleem alleen maar verplaatsen. U overbelast dan namelijk het niet pijnlijke been.

Een andere goede manier om uw spieren sterk te houden, is door middel van oefeningen. Een goed voorbeeld van het Universitair Medisch Centrum (UMC): Ga op uw rug in bed liggen en zorg dat uw benen gestrekt zijn. Druk uw knie naar beneden, til uw hiel van de ondergrond en strek uw tenen naar u toe maar houd uw bovenbeen plat op het bed. Herhaal dit 10 keer.

Tip 3: een traplift

Kunt u door uw pijnlijke knie niet meer veilig de trap op? Een traplift is dan een oplossing voor de lange termijn. Een traplift van Otolift past op vrijwel elke trap en brengt u veilig naar boven of beneden, zonder pijn aan uw knie. Het voordeel van een traplift van Otolift is de goede beloopbaarheid van de trap. Door het slanke design, de plaatsing aan de spilzijde van de trap (de kant waar de traptreden het smalst zijn) en de opklapbare stoel is de trap veilig beloopbaar. U kunt op goede dagen zelf de trap op lopen. Maar op dagen dat u juist veel last heeft van uw knie, kunt u met de traplift naar de volgende verdieping.

Geen last meer van de knieën bij traplopen

Zonder pijn in de knie de trap op lopen is voor veel mensen niet zo vanzelfsprekend als dat zou moeten zijn. Artrose, jicht, slijtage van de knie en reumatoïde artritis kunnen lang aanhouden en erg vervelend zijn. U kunt zelf de pijn verminderen: loop op een andere manier de trap op en houd door oefeningen en wandelen uw spieren sterk. Mocht het traplopen echt niet meer gaan of vindt u de trap op sommige dagen te zwaar? Dan kunt u overwegen een traplift aan te schaffen.

valpreventiegids aanvragen

Vraag nu de gratis valpreventiegids van Otolift aan. Een boekje vol met informatie over vallen en tips en oefeningen om vallen te voorkomen. 

Meer over gezondheid

Of ga terug naar het thema: Gezondheid