Menu

Steeds minder kinderen overlijden door kanker

16 februari 2018 – 17:29

Gisteren, 15 februari, was het Wereld Kinderkanker Dag. Een dag om stil te staan bij de ellende die kinderen, die aan deze verschrikkelijke ziekte lijden, moeten doorstaan. Iedereen die kinderkanker van dichtbij meemaakt kan beamen dat deze kinderen voor een ontzettend zware opgave staan. In Nederland krijgen elke week meer dan 10 kinderen kanker.

Overlevingspercentage stijgt

Gelukkig overlijden er dankzij uitgebreid onderzoek steeds minder kinderen aan kanker. Volgens KWF Kankerbestrijding overleden er begin jaren ‘70 nog zo’n 200 kinderen per jaar aan kanker. Dat aantal is in 2016 gedaald tot iets meer dan zestig. Dat komt volgens KWF Kankerbestrijding doordat er dankzij intensief onderzoek steeds meer bekend is over kanker. Dat onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding en KiKa.

KiKa

KiKa (Kinderen Kankervrij) zet zich al meer dan 15 jaar in voor een steeds betere financiering van het onderzoek naar kinderkanker. Want alleen met intensief onderzoek hebben we de mogelijkheid om kinderen van deze vreselijke ziekte te genezen. KiKa streeft ernaar om het overlevingspercentage te verhogen van 75% naar 95%. Daarom is KiKa voortdurend bezig om fondsen te werven. Hiermee kan vernieuwend onderzoek worden gefinancierd. Ook worden er andere activiteiten op het gebied van kinderkanker mee gefinancierd. Deze activiteiten zijn gericht op vermindering van de pijn tijdens de behandelingen, een hoger genezingspercentage en een vermindering van de bijwerkingen na behandelingen. Ook zijn ze gericht op een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Daarnaast is KiKa ook erg actief bezig met het geven van voorlichting over kinderkanker.

Kanker meest voorkomende doodsoorzaak

De meeste ouders maken zich het meeste druk als hun kind een drukke weg over moet steken. Maar kanker is nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak onder kinderen. Volgens Mischa Stubenitsky van KWF Kankerbestrijding is kanker de doodsoorzaak van drie op de tien kinderen die overlijden. Vooral hersentumoren eisen veel slachtoffers, zegt Stubenitsky, omdat dat een moeilijk behandelbare vorm van kanker is.

Otolift steunt KiKa

Otolift geeft al jarenlang structurele steun aan de stichting KiKa. Iedereen die een Otolift traplift koopt, krijgt van Otolift een gratis KiKa-beer. Zo geeft Otolift jaarlijks duizenden KiKa-beren weg. Ook organiseert Otolift andere acties en promoties om geld voor KiKa in te zamelen. Op scholen waar een traplift geplaatst wordt, krijgt iedere leerling bijvoorbeeld een KiKa-beer van Otolift.

Samenwerking vanuit maatschappelijke betrokkenheid

Otolift werkt sinds 2015 samen met Kika. De nieuwe directieleden van Otolift (Jan Otto, Alex en Andre Ooms) vinden het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Daarom kwamen ze, toen zij in 2015 definitief het stokje overnamen, met het initiatief om Stichting Kinderen Kankervrij te steunen.

Steunt u KiKa al?

Het onderzoek naar de genezing van kinderkanker kan alleen worden voortgezet als iedereen zijn steentje bijdraagt. Als u dat ook wilt doen, dan kunt u dat doen middels een donatie aan KiKa. Dat kan heel eenvoudig via de website van KiKa maar u kunt uw donatie ook gewoon overmaken op rekeningnummer NL89 INGB 000 000 8118 ten name van KiKa. Met uw donatie draagt u bij aan het onderzoek naar kanker bij kinderen, aan een steeds betere behandeling van deze verschrikkelijke ziekte en aan de ondersteuning van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, het grootste kinderoncologisch centrum van Europa.

Meer over maatschappelijk

Of ga terug naar het thema: Maatschappelijk