Menu

‘Toen was dat nog niet zo in’

Jaap en Aad Boon – Koedijk

Jaap (86) en Aad (83) Boon wonen al ruim 60 jaar in hun twee-onder-een-kapwoning aan het Noordhollandsch Kanaal. Beiden zijn geboren en getogen in het lintdorp, waar door de loop van de jaren flink veel huizen bij zijn gekomen. Verhuizen is voor hen geen optie. “Dat doen we het liefst graag, hier blijven. Wij hebben hulp zat”, vertelt Aad, vanuit hun ruime woonkamer.

Al meer dan 40 jaar staat er een Otolift op de trap naar de eerste verdieping, aangeschaft vanwege de handicap van hun dochter. “Via een maatschappelijk werker kwamen wij bij Otolift. Ons kind was nog klein en het ging eigenlijk allemaal wel. Maar hij zei: dat houd je nooit vol.” Niet veel later werd de traplift geïnstalleerd. Jaap: “Wij hadden er geen verstand van. We hadden nog nooit van Otolift gehoord.” Omdat Otolift aangeraden werd, hebben ze niet verder gekeken naar andere merken. “Toen was dat nog niet zo heel erg ‘in’ hoor”, vertelt Aad lachend. “Je zag het toen nog niet zo veel.”

Originele kleur

Jaren hebben ze er gebruik van gemaakt, maar na het overlijden van hun dochter kwam de traplift voor een lange tijd stil te staan. Nu gebruiken ze hem vooral als trapleuning en heel soms als traplopen echt niet meer gaat. “De monteur zei: wat ziet hij er nog mooi uit! Maar ik poets hem altijd. En de laatste jaren gebeurde er verder niet zo heel veel mee.” Jaap vult aan: “Hij heeft zelfs zijn originele kleur nog. Donkerbruin.” Die bruine rail en stoel, de donkere rugleuning en de groene zitting steken af tegen het lichte tapijt op de trap. Daarom heeft de nieuwe traplift een witte rail en stoel en een lichtgrijze zitting.

“Die oude trapliften heb ik vroeger nog gemaakt”, vertelt Edwin Zijdel, Technical Support Medewerker. Samen met installatie- en servicemonteur Munir Zukanovic jr. verwijdert hij de oude traplift en installeert hij de nieuwe. “Dan begon ik op maandag aan zo’n lift en op donderdag was ik klaar. Daarna moest ik hem helemaal klaarmaken zodat ik hem op vrijdag kon installeren.” De huidige generatie trapliften heeft een veel kortere productietijd en kan in veel gevallen zelfs uit voorraad geleverd worden. “Ik dacht dat het wel enige tijd zou duren,” vertelt Jaap, “maar het ging erg snel. De oude stond natuurlijk ook heel veel stil. Dus we hebben de nieuwe traplift op voorhand gekocht. Er komt toch een keer dat je hem moet gebruiken.”

De Otolift monteur legt uit hoe de traplift werkt

Mantelzorgwoning

Achter de woning wordt hard gewerkt aan een mantelzorgwoning. Niet voor Jaap en Aad, maar voor hun andere dochter, schoonzoon en kleinkind. “Meestal gaan de ouwelui er zelf in. Dan hebben ze de lift niet nodig. Maar als je niet meer uit de voeten kunt, kun je beter hier zitten. Hier zie je tenminste nog wat”, vertelt Jaap. Aan de voorzijde kijkt de woning uit over de dijkweg, de groene graskant en de voorbijvarende boten. “Daarom hebben we deze nieuwe lift. Ik hoop dat ik zo oud word dat ik hem nodig heb.” Aad: “We willen 100 worden. Ik heb wel ontzettend zere voeten, maar ik ga toch zoveel mogelijk lopen.”

De woning is al vrijwel helemaal aangepast. “Wij hebben verbouwd voor onze dochter. De drempels zijn eruit en we hebben een groter toilet. Achter is er ook een stuk aangebouwd.” Alleen de bovenverdieping is hetzelfde gebleven, in tegenstelling tot de omgeving van de woning.

Verkaveling

Jaap en Aad hebben van dichtbij gezien hoe het gebied door de loop van de jaren veranderde. Boerenland werd verkaveld en bebouwd. “De mensen waren hier boer of bouwer. Ze hadden koeien of verbouwden kool of aardappelen”, vertelt Aad. Haar vader verbouwde kool op zijn grond. “Vroeger keken wij ook meters ver”, legt Jaap uit. Aan de achterzijde van de grote kavel vormt een kleine sloot een afscheiding tussen de tuin en een langgerekt natuurgebied. Daar weer achter kijken nieuwbouwhuizen statig uit over het groen. De rust en de ruimte van de omgeving zijn voor Jaap en Aad meer dan voldoende redenen om niet te willen verhuizen. “De vrijheid die we hier hebben, dat zijn wij zo gewend”, besluit Aad.

Meer klantverhalen

Bekijk hier alle klantverhalen