Menu

Denkt u na over een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een extra woning, bedoeld om mantelzorg makkelijker te maken. Een mantelzorgwoning kan een losse woning op het terrein van het bestaande huis zijn of bijvoorbeeld een omgebouwde garage. De zorgontvanger maar ook de mantelzorger kan hier wonen. Doordat de mantelzorger en -ontvanger dicht bij elkaar wonen, heeft de verzorger geen reistijd meer. Dat scheelt kostbare tijd die nu misschien wel aan de zorg zelf besteed kan worden. Of tijd die de mantelzorger terugkrijgt als vrije tijd.

Soorten mantelzorgwoningen

U kunt ervoor kiezen een losstaande kant-en-klare mantelzorgwoning in uw tuin te laten plaatsen. Deze huizen worden vaak in zijn geheel geleverd en geplaatst. Deze kant-en-klare mantelzorgwoningen zijn efficiënt ingericht, zodat elke vierkante meter goed wordt benut. Binnen deze losse woningen zijn er natuurlijk verschillende opties mogelijk. Zowel qua grootte, indeling, uitstraling en luxe als qua staat: kies uit nieuw, tweedehands of huur. Zo is er bijna altijd een mantelzorgwoning voor uw budget.

Maar u kunt ook een deel van het huis aanpassen, zoals het verbouwen van de garage, schuur of het tuinhuis. Of kies voor een nieuwe aanbouw aan het bestaande huis. Bij zo’n verbouwing komt het een en ander kijken. Zo moet de ruimte worden geïsoleerd, water- en stroompunten krijgen en voorzien worden van een keuken en badkamer. U kunt zelf aan de slag gaan of een aannemer om hulp vragen. Sommige aannemers hebben veel ervaring met het (ver)bouwen van mantelzorgwoningen; zij weten waar ze op moeten letten. Denk bijvoorbeeld aan drempelloze deurposten of een ruime douchecabine.

De regelgeving van een mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning van maximaal 100m2 mag u vergunningsvrij bouwen. De gemeente ziet de woning namelijk als een tijdelijke woning. Daarom wordt een mantelzorgwoning ook niet meegenomen in de WOZ-waardebepaling. De mantelzorgwoning is wel een ‘bouwwerk’ en moet dus voldoen aan het bouwbesluit. Hierin staan de regels voor bouwwerken op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Het bouwbesluit vraagt u op bij uw gemeente.

Daarnaast moet de woning voldoen aan regels, die speciaal zijn opgesteld voor mantelzorgwoningen. De mantelzorgwoning heeft maximale maten. De woning (inclusief het dak) mag maximaal 5 meter hoog en 100m2 groot zijn. Wilt u een grotere woning bouwen, dan moet u wel een vergunning bij de gemeente aanvragen. Ook zijn er regels die deels de indeling bepalen. De woning moet ‘zelfstandig’ zijn, dat betekent dat het een keuken en een badkamer moet hebben. Deze moeten weer worden verwijderd als de mantelzorgrelatie stopt. En, zo staat in de regels, de woning mag alleen op de begane grond worden bewoond. Er mag wel een opslagruimte onder het dak zitten. Volgens de regels mag maximaal 1 huishouden van 2 personen in de mantelzorgwoning wonen. Minstens 1 van hen moet mantelzorg verlenen of ontvangen.

Wat kost een mantelzorgwoning?

De kosten van een mantelzorgwoning verschillen per type woning. De meest eenvoudige woningen beginnen bij €50.000, maar de prijs kan oplopen tot €150.000 of meer. Als u een mantelzorgwoning koopt, of laat bouwen, moet u dit zelf betalen. Er bestaan hiervoor geen vergoedingen. Wel zijn er een aantal leningsvormen mogelijk. U kunt kiezen voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening staan de looptijd, de schuld en de rente vast; u betaalt rente over de totale leensom. Bij een doorlopend krediet spreekt u van tevoren een maximaal leenbedrag af. U kunt vrij geld opnemen totdat u het afgesproken bedrag heeft bereikt. Alleen over het opgenomen bedrag betaalt u rente, niet over het maximale leenbedrag. Dit is handig als u nog niet precies weet wat de mantelzorgwoning gaat kosten. Soms is het ook mogelijk om het afgeloste deel van uw hypotheek opnieuw aan te vragen om de bouw van de woning te kunnen betalen.

Meer over langer thuis wonen

Plateautraplift

Met een plateautraplift vervoert u snel en gemakkelijk goederen of uw huisdier. Voor elke situatie is er wel een oplossing.

Of ga terug naar het thema: Langer thuis