Menu

‘Alles is hier klaar om oud te worden’

Gert van Putten – Terschuur

Gert van Putten (85) woont al heel zijn leven in Terschuur, een klein dorpje op de Veluwe. Hij is geboren en getogen op een boerderij van zijn ouders en is altijd op dezelfde grond blijven wonen. Toen Rie (83) en hij trouwden, bouwden zij een eigen woning op hetzelfde erf. Na enkele jaren bouwden ze een tweede huis. En sinds 10 jaar staat er ook een derde huis op de grond: hun huidige woning “Hier is alles klaar om oud te worden”, vertelt Gert.

Gert en Rie hebben 6 kinderen en 18 kleinkinderen die bijna allemaal in de buurt wonen en regelmatig langskomen. Hun jongste dochter is ook hun buurvrouw. Zij woont in hun tweede huis. En kleindochter Melanie woont tijdelijk bij Gert en Rie in. “Samen met haar werk ik aan een project om kleine huisjes te laten bouwen.” Op het erf, naast zijn eigen huis, komen 13 ‘tiny houses’ (kleine huisjes) te staan, om starters op de woningmarkt aan een betaalbaar huis te helpen.

De kuikenbroeierij

Naast de tiny houses had ondernemer Gert nog veel meer projecten. Niet al te lang geleden was het namelijk nog veel drukker in dit deel van Terschuur. Er leefden gemiddeld zo’n 200.000 kuikens in de grote, groene stallen naast het huis. Gert en Rie namen in 1960 samen de kuikenbroederij van Gerts vader over en breidden dat flink uit. Gert: “Ik begon met een heel klein beetje geld én een lieve vrouw.” Na 10 jaar had het bedrijf locaties in onder andere Emst en Westerbork, maar ook in Polen. Daarbij waren er meer dan 70 werknemers in dienst. De kuikens werden geleverd aan eigen legbedrijven, waar ze gezamenlijk 3,5 miljoen eieren per week legden.

Meneer van Putten zit in zijn stoel in het kantoor van zijn kuikenbroeierij

In het jaar 1980 brak Gert zijn been waardoor hij in het ziekenhuis werd opgenomen. Deze opname was een belangrijk moment voor hem. Hij besloot zijn leven in het teken te stellen van God en het helpen van anderen. Hij richtte de stichting Double Harvest op, waarmee hij zijn kennis van kuikens inzette om een kuikenbroeierij op te zetten in Ethiopië. “We waren daar om mensen aan werk te helpen. Maar ook om waterbronnen, scholen en kerken te bouwen. We hebben zo ongelooflijk veel mogen doen.” In Terschuur zijn alle kuikens weg, maar voor zijn stichting zet Gert zich nog steeds in.

Slimme systemen

Dat zijn kippenbedrijven zo hard groeiden, wijt Gert vooral aan de mensen die hij om zich heen had verzameld. Samen ontwikkelden ze bijvoorbeeld een systeem om de kippenmest te gebruiken en tegelijkertijd de uitstoot van ammonia te verminderen. “Ik heb zelf meegewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe systemen.” Toch was Gert onder de indruk van de 3D-tekening die de Otolift adviseur maakte. “Ik vind het uniek hoe hij de trap opmeet. Hij legt dan van die kaartjes op de trap en gaat daar dan overheen met de tablet. Even later komt hij aan tafel zitten en dan heeft hij een tekening én de prijs.”

De 2 trapliften

De Otolift adviseur mat beide trappen van Gert en Rie op. Vanuit de gang op de begane grond gaat één van de trappen naar de eerste verdieping met de slaapkamer en badkamer. De andere trap leidt naar de kelder. Daar is onder andere de fitnessruimte te vinden. “Eigenlijk zijn de trapliften voor mijn vrouw”, vertelt Gert. “Zij droogt de was boven. Ze durfde wel met de was de trap op te lopen, maar niet meer naar beneden. We kennen verschillende familieleden en kennissen die van de trap zijn gevallen. Rie wil daarom graag dat ik ook de traplift gebruik.” Zelf gebruikt hij de liften maar af en toe. Toch is hij er erg blij mee. “De traplift vind ik heel fijn, voor als ik later wat minder kan.”

Meer klantverhalen

Bekijk hier alle klantverhalen