Menu

Moeite met traplopen

Veel ouderen hebben moeite de trap op te komen. Dit heeft doorgaans te maken met een verminderde mobiliteit. Omdat de spieren vaak minder kracht hebben en de gewrichten – door de jaren heen – wat stijver zijn geworden, is het lastiger de trap op te komen. Ook kan het afdalen van de trap lastiger worden. Dit is erg vervelend, want dit heeft zeker invloed op uw bewegingsvrijheid in huis.

Wat zijn de oorzaken?

Naar mate u ouder wordt, is de kans groter dat u moeite krijgt met traplopen. Ten eerste hebben de spieren minder kracht. Dit betekent dat het lastiger is om het been op te tillen, en het been vervolgens op de traptrede te zetten. Daarnaast worden de gewrichten wat stijver als u ouder wordt. Dit betekent dat het lastiger wordt de knieën te buigen. Omdat de knieën een grote rol spelen bij het oplopen en afdalen van de trap, kunt u hierdoor moeite krijgen met traplopen.

Het traplopen verbeteren

Het is lastig te voorkomen dat u moeite krijgt met traplopen. De oorzaken van uw verminderde mobiliteit zijn namelijk lichamelijk en horen bij het ouder worden. Wel kunt u uw mobiliteit verbeteren door goed in beweging te blijven en goed voor uzelf te zorgen. Dit kunt u doen door voldoende te slapen, gezond en gevarieerd te eten en in beweging te blijven. Fitte senioren hebben minder moeite met traplopen dan senioren die wat minder fit zijn.

Oefeningen voor een verminderde mobiliteit

Er zijn diverse oefeningen die u kunt doen om uw mobiliteit te behouden en te verbeteren. Door deze oefeningen regelmatig te doen, wordt het traplopen ook iets gemakkelijker. Ten eerste raden wij u aan om regelmatig te wandelen en/of te fietsen. Door te wandelen en/of te fietsen, houdt u het lichaam namelijk sterk en lenig. Hier heeft u zeker baat bij als u de trap op of af moet lopen.

Daarnaast raden wij u aan om diverse evenwichtsoefeningen te doen. Is uw balans beter, dan verbetert uw mobiliteit namelijk ook. En omdat u vaak op één been staat als u de trap op of af loopt, is een goede balans erg belangrijk. U kunt deze oefeningen eventueel onder de professionele begeleiding van een fysiotherapeut doen. Zeker als u weinig balans heeft, is dit verstandig. Voert u de oefeningen zonder begeleiding uit, dan kunt u ten val komen.

In de onderstaande video vindt u een aantal evenwichtsoefeningen die u thuis gemakkelijk kunt uitvoeren.

Een traplift aanschaffen

Lukt het niet meer om de trap zelfstandig op en/of af te lopen of bent u bang dat u van de trap valt als u dit wel doet? Dan kunt u ervoor kiezen een traplift aan te schaffen. Door een traplift op uw trap te laten zetten, kunt u geheel zelfstandig en zonder risico’s de trap op en af. Zeker als u de trap dagelijks op en af moet en dit niet meer veilig zonder hulp kan doen, is het aanschaffen van een traplift een goede keuze. U hoeft u niet meer in te spannen om naar boven of naar beneden te gaan en u kunt bovendien gevaarlijke ongelukken voorkomen.

Meer over gezondheid

Of ga terug naar het thema: Gezondheid