Menu

Pijnlijke of vermoeide benen

Als u regelmatig last heeft van vermoeide en pijnlijke benen, kunnen dagelijkse activiteiten zoals de trap op lopen of boodschappen doen erg vervelend zijn. Om ervoor te zorgen dat u prettig kunt blijven bewegen, hebben wij een aantal tips voor u. In deze blog beschrijven we niet alleen de oorzaken van pijn in de benen, maar vertellen we ook wat u kunt doen om uw mobiliteit, ofwel beweeglijkheid, te verbeteren.

Wat zijn zware, vermoeide benen?

Pijn in de benen kan zich op verschillende manieren uiten: vermoeide benen, pijnlijke onderbenen, pijnlijke bovenbenen, kramp, minder kracht of steken in de benen. Deze klachten kunnen ontstaan na een lange wandeling of andere belasting voor de benen. Ook kunt u last hebben van pijnlijke benen terwijl u rust, bijvoorbeeld na een tijd stilzitten in de auto, of u heeft ‘s nachts pijn in de benen.

Oorzaken pijn in benen

De oorzaak van pijn in uw been kan verschillende oorzaken hebben. Maar een slechte bloedcirculatie of overbelasting van de benen komen het meest voor. Volgens de richtlijnen van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) heeft ruim 8% van de 55- tot 59-jarigen last van pijnlijke benen door een slechte bloedcirculatie. Bij 85-plus stijgt dat percentage naar ruim 55%. De overbelasting van benen komt vooral voor bij mensen met overgewicht of mensen met een verkeerde stand van de voeten. De beenspieren compenseren voor de stand.

Slechte bloedcirculatie

De bloedcirculatie, ofwel bloedsomloop, is belangrijk voor het hele lichaam, want het voorziet alle organen en ledematen van voldoende zuurstof. Organen en ledematen hebben zuurstofrijkbloed nodig om goed te kunnen werken. Het hart pompt zuurstofrijk bloed via het vatenstelsel door het lichaam en pompt zuurstofarm bloed langs de longen om zuurstof op te nemen. De vaten helpen het hart om het bloed vanuit de benen weer omhoog te krijgen. De vaten hebben namelijk kleppen die voorkomen dat het bloed weer naar beneden zakt. Als dit niet goed werkt, kan het onder andere voor zere benen zorgen.

Schematische weergave van de bloedcirculatie in de benen. Een slechte bloedsomloop zorgt voor vermoeide benen.

De bloedcirculatie verandert wanneer u ouder wordt. Bij ouderen verkalken de bloedvaten langzaam, worden de vaatwanden slapper en wijder en klontert het bloed sneller. Bij de een gaat dit sneller dan bij de ander. Deze veranderingen maken het voor de bloedvaten lastig om genoeg zuurstof in alle organen en ledematen te krijgen. De benen en voeten zijn vaak de eerste ledematen die te weinig zuurstof krijgen. Het bloed moet de grootste afstand afleggen om deze ledematen te voorzien van zuurstof. Ze kunnen hierdoor pijnlijk aanvoelen. Als de benen te weinig zuurstof krijgen, heet dat ook wel ‘etalagebenen’. Als u na een tijd van bewegen en belasten even stilstaat, trekt de pijn vaak weg.

Naast ouderdom, hebben ook factoren zoals roken, alcohol, overgewicht en warme zomerdagen een slechte invloed op uw bloedcirculatie. Op warme dagen hebben vooral vrouwen last van zere en vermoeide benen. De bloedvaten zetten door de hitte uit, waardoor er minder druk opgebouwd wordt. Het hart kan het bloed, en dus de zuurstof, dan minder snel door de aderen pompen.

Langdurig staan

Heeft u een lange wandeling gemaakt? Of heeft u de hele dag gestaan in het museum? Door langdurig staan kan pijn in beide benen ontstaan of treden vermoeide benen op. Als u regelmatig te veel vraagt van uw benen, is de kans aanwezig dat u voor langere tijd last van uw benen krijgt. Pijnlijke benen komen vaak voor bij mensen met overgewicht. De benen worden dan dagelijks overbelast door het hoge lichaamsgewicht.

Zware benen voorkomen door oefeningen

Er zijn meerdere oefeningen voor zware benen. Deze bloedcirculatieoefeningen kunnen voorgeschreven oefeningen van de dokter of fysiotherapeut of bloedcirculatie stimulerende sporten zijn. Beiden hebben het doel om de bloedcirculatie in uw lichaam te verbeteren, waardoor uw ledematen meer zuurstof krijgen. Activiteiten als fietsen, wandelen en zwemmen zijn goede oefeningen voor zware pijnlijke benen. Door te bewegen, stimuleert u de bloedsomloop: u helpt de vaten om het bloed weer richting het hart te pompen.

Vermindert de pijn niet? Als het u niet lukt om uw bloedcirculatie te verbeteren, vraag dan een fysiotherapeut om hulp. Door de juiste oefeningen met u te doen of uw benen te masseren, zal uw bloedcirculatie verbeteren.

Een voorbeeld van een bloedcirculatieoefening die u zelf kunt uitvoeren:

  1. Ga op de bank of op bed zitten.
  2. Strek uw been helemaal uit.
  3. Trek uw tenen zover als mogelijk naar u toe. Houd dit één seconde vast.
  4. Duw uw tenen vervolgens zo ver mogelijk van u af.
  5. Herhaal deze oefening een aantal keer voor beide benen.

Traplopen met pijnlijke en vermoeide benen

Met benen die pijn doen of moe zijn, is het gevaarlijk en lastig om de trap op te lopen en weer af te dalen. Het kan voorkomen dat u geen kracht in de benen heeft bij het traplopen, omdat er te weinig zuurstof in uw benen zit. Zoals gezegd, zijn er oefeningen die uw klachten kunnen verminderen. Maar het kan voorkomen dat deze oefeningen niet voldoende helpen. Dan zult u op zoek moeten naar een oplossing om op een prettige en veilige manier zelf de trap op en af te kunnen.

Met pijnlijke onderbenen of pijnlijke bovenbenen langer thuis blijven wonen? Een traplift is dan een passende oplossing. Traplopen is in veel woningen namelijk nodig om bij de slaap- en badkamer te komen. Als u deze ruimtes niet beneden kunt maken, is een traplift zelfs een noodzaak om veilig de trap op en af te kunnen.

Zere benen in het kort

Het is normaal om pijnlijke of vermoeide benen te hebben na een dag lang lopen of staan. Maar als u vaker last heeft van zware en vermoeide benen kan dit beteken dat uw bloedcirculatie verstoord is. U heeft dan al last als u kort of helemaal niet actief ben geweest. Door ouderdom, roken, drinken of warmte kunnen bloedvaten wijder worden, verkalken of kan het bloed gaan klonteren. Dit beperkt de bloed- en dus de zuurstoftoevoer naar onder andere uw benen. De juiste oefeningen, voldoende bewegen en massages, kunnen uw bloedcirculatie verbeteren. Uw huisarts of fysiotherapeut kunnen hierbij ondersteunen. En mocht u toch last blijven houden van uw benen, dan is een traplift een goede optie om toch de trap op te kunnen.

valpreventiegids aanvragen

Vraag nu de gratis valpreventiegids van Otolift aan. Een boekje vol met informatie over vallen en tips en oefeningen om vallen te voorkomen. 

Meer over gezondheid

Of ga terug naar het thema: Gezondheid