Menu

‘Mijn complimenten aan de jongens van Otolift’

Uitvaartonderneming Van Pijpen – Baarn

In 1994 namen Annelies van Pijpen en Anton Blauwendraat de uitvaartonderneming van Adriaan, de vader van Annelies, over. “Adriaan was koster van de kerk hier in Baarn. Kosters waren vaak het verlengstuk van een uitvaartonderneming doordat zij een heel groot netwerk hadden en onregelmatig werkten. En zo is dat hier ook gegroeid”, vertelt Anton.

Sinds 1984 is ‘de Ark’, het voormalige wijkgebouw van de kerk, een uitvaartcentrum. “Toen het aantal kerkgangers terugliep, heeft de kerk dit gebouw afgestoten. Annelies haar vader heeft het gebouw toen gekocht en van lieverlee opgebouwd tot uitvaartcentrum”, legt Anton uit.

Uitvaartcentrum van Pijpen traplift

Traplift voor buiten

Vanaf de oprit van de Ark valt de brede stenen buitentrap gelijk op. Via deze trap komen de bezoekers in de grote zaal van het uitvaartcentrum. Om de zaal voor iedereen op een veilige manier toegankelijk te maken, kan er gebruikgemaakt worden van een traplift. “Wij hadden altijd een traplift van een ander bedrijf. Maar wij vonden hen erg zakelijk en voor het minste of geringste kregen we dikke rekeningen. Toen een collega Otolift op tv zag, hebben we gezegd: ‘Laten we maar eens een ander bedrijf proberen’”, vertelt Anton. De buitenlift staat nu zo’n 2 maanden op de trap en is al meerdere keren gebruikt door bezoekers. “Mijn complimenten aan de jongens van Otolift, we zijn er erg tevreden over.”

De Ark

In de grote zaal wordt duidelijk waarom het gebouw de Ark heet. “Dit is gebouwd in de vorm van hoe de Ark eruitgezien zou hebben.” Door de witte bogen die van de muur doorlopen naar het hoge plafond lijkt de ruimte op de binnenkant van een boot. Het daglicht dat door de grote ramen naar binnen valt versterkt de witte kleur en geeft de zaal een lichte uitstraling. “Het thema van de Ark zie je ook terug in de beeltenis op de muur, achterin de zaal. Dat zijn Jona en de walvis en de ark zelf.”

Uitvaartcentrum van Pijpen boven zaal

Het uitvaartcentrum heeft een tweede, kleinere zaal waar ook afscheid genomen kan worden. “Die zaal voelt wat huiselijker aan, met het lage plafond en de vloerbedekking.” Omdat de entree iets lager ligt dan de oprit, is er geen traplift nodig om hier te komen. Via een iets schuin aflopende helling kunnen mensen met een rollator of rolstoel makkelijk naar binnen.

Persoonlijk afscheid

Het vaste team van de Ark bestaat voor een deel uit familieleden: Annelies en Anton zelf én sinds 3 jaar ook hun schoonzoon Niels. “We hebben 7 vaste medewerkers en nog 7 á 8 medewerkers op afroep. Zo kunnen we extra chauffeurs inzetten”, vertelt Anton. Samen zorgt het team voor een persoonlijk afscheid. “Ik zeg altijd tegen de mensen: ‘Ik kan jullie verdriet niet wegnemen, maar jullie wel helpen om het dragelijker te maken.’”

“Als familiebedrijf bieden we het totaalpakket aan met persoonlijke aandacht. We proberen er altijd voor te zorgen dat één iemand van A tot Z contact heeft met de mensen.” Persoonlijke aandacht geven betekent ook dat er alles aan gedaan wordt om de uitvaart te laten passen bij de wensen van de overledene. “We beginnen het gesprek met de familie met de vraag of ze het wel eens gehad hebben over de uitvaart,” vertelt Niels “zijn er wel eens wensen besproken?” Ook de communicatie en de ontvangst zijn persoonlijk. Van het directe (telefoon)contact tot aan de begeleiding bij de traplift: “We lopen altijd even mee als iemand op de lift zit. We merken dat mensen dat toch fijn vinden. En dan dragen wij de rollator of rolstoel naar boven”, sluit Anton af.

Meer klantverhalen

Bekijk hier alle klantverhalen