Menu

Koninklijke Otolift viert 130-jarig bestaan

14 januari 2021 – 15:00

Koninklijke Otolift viert in januari zijn 130-jarig bestaan. Het bedrijf, toen een grofsmederij, werd in 1891 opgericht door Otto Ooms. Nu, 13 decennia later, is de firma uitgegroeid tot de marktleider van de Nederlandse trapliftenmarkt. De 4de generatie – de drie broers Jan Otto, Alex en André Ooms – bestuurt het familiebedrijf, dat nu duizenden trapliften per jaar maakt voor in Nederland én daarbuiten.

“In de lange bestaansgeschiedenis van Otolift zijn wij – mijn broers en ik – nog maar kort kapitein”, vertelt Alex Ooms, managing director van Otolift. “Wij zijn vooral blij met de basis die is gelegd door onze overgrootouders, opa, vader en oom. Zonder hen waren wij hier niet geweest, dat moeten we nooit vergeten.” Het familiebedrijf, dat vroeger Otto Ooms heette, heeft een rijke geschiedenis als basis.

Van zalmschouw tot traplift

Aan het eind van de 19e eeuw smeedde de grofsmederij van Otto Ooms vooral onderdelen voor schepen, hoefijzers en zalmschouwen. Toen de zalm uit de Lek verdween, richtte de smederij zich op kozijnen. Met de opkomst van op aardolie gestookte kachels werden tankwagens gemaakt. En weer later maakte het bedrijf onderdelen voor rolstoelen en balansliften. Een balanslift had tegengewichten die werden afgestemd op het gewicht van de gebruiker. Zo kon iemand zichzelf handmatig naar boven of beneden verplaatsen. Door de gewichten was dit geen zwaar werk. De laatste 50 jaar heeft Otolift zich gespecialiseerd in trapliften. Deze werken op stroom en kosten de gebruiker helemaal geen moeite meer. Ze helpen ouderen en minder mobiele mensen langer veilig thuis te wonen.

De fabriek van Koninklijke Otolift Trapliften aan de dijk
De fabriek van Otolift is nog steeds gevestigd aan de rivier de Lek.

“Ik spreek namens mijn broers en mijzelf als ik zeg hoe trots we zijn op hoe Otolift zich heeft ontwikkeld. Van een kleine smederij naar een internationaal opererend bedrijf”, vertelt Alex Ooms. “Het is ontzettend gaaf dat wij inmiddels zoveel mensen helpen met ons product en dat wij onze trapliften zo snel kunnen leveren.”

Trots

Elke geïnstalleerde traplift maakt het mogelijk dat iemand veilig thuis kan blijven wonen. De installatie van een Otolift is elke keer weer een hoogtepunt voor de broers Ooms en hun bedrijf. Daarnaast is de geschiedenis van Otolift als trapliftfabrikant gevuld met awards. Het bedrijf ontving prijzen voor innovatie, design en groei. In 2019 nam Otolift bijvoorbeeld de Smart Manufacturing Award in ontvangst. Deze award wordt uitgereikt aan het Nederlandse MKB-metaalbedrijf dat zich het meest onderscheidt met nieuwe ontwikkelingen. Het jaar 2016 was voor Otolift een wel heel bijzondere mijlpaal. In dat jaar ontving Otolift het Predicaat Koninklijk. Dit predicaat staat voor de waardering en het vertrouwen van de koning in Otolift.

Bezoek koning en koninging aan Otolift Trapliften
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bezoeken de fabriek van Otolift in 2016.

De volgende 130 jaar

Het familiebedrijf blijft groeien; in de afgelopen jaren hielp Otolift meer mensen met een maatwerk traplift. Onder de visie van de drie broers levert Otolift inmiddels ook in het buitenland. En in Nederland werkt het bedrijf nauw samen met meer dan 250 gemeenten. “Ons doel is om de allerbeste traplift tegen de beste prijs te leveren. Het liefst doen we dat over de hele wereld. We kijken waar we onze vleugels verder kunnen uitspreiden”, sluit Alex Ooms af.

Meer nieuws

Of bekijk al het Otolift nieuws