Menu

Hoe kiest u de plaatsingszijde van de traplift?

Tal van factoren wegen mee bij het bepalen van de plaatsingszijde van de traplift. De beschikbare ruimte is een van de belangrijkste aspecten. Maar ook uw wensen bepalen aan welke zijde de traplift het best geïnstalleerd kan worden. De keuze tussen de binnenzijde en de buitenzijde van de trap maakt u daarom samen met de adviseur.

De binnenzijde of buitenzijde van de trap?

Niet de trap zelf, maar de ruimte daar omheen bepaalt in belangrijke mate welke keuzes er zijn. Voor vrijwel elke trap heeft Otolift namelijk een passende oplossing. Om een keuze te kunnen maken tussen de buitenzijde en de binnenzijde, is het belangrijk om de verschillen tussen de mogelijkheden te weten. Een traplift aan de binnenzijde – ook wel de spilzijde genoemd – heeft als voordeel dat de bredere kant van de trap beloopbaar blijft. Ook kan in dat scenario de trapleuning blijven zitten. Dat is wel zo veilig voor traplopende huisgenoten. Daar staat tegenover dat een traplift aan de binnenzijde vaak wat duurder is dan een traplift aan de buitenzijde. Een traplift aan de buitenzijde, vaak de muurzijde, is dan wel goedkoper, maar zorgt er wel voor dat de trap minder goed beloopbaar is.

Bespreek de mogelijkheden met de adviseur

De binnenzijde zal in de meeste gevallen dus de ideale oplossing zijn. Hoewel de lijst zeer beperkt is, zijn er situaties waarbij een traplift niet aan de binnenzijde geplaatst kan worden. Bijvoorbeeld als het plafond of de trap naar de tweede verdieping te laag boven de trap hangen en als dit niet aanpasbaar is. Of als de trap erg smal is en er boven- en onderaan de trap te weinig ruimte is om de stoel uit de loop te parkeren. Er moet namelijk voldoende ruimte overblijven om de trap veilig te kunnen gebruiken. Een trapliftadviseur van Otolift meet de trap tot op een tiende van een millimeter nauwkeurig in, zodat hij de exacte mogelijkheden voor uw situatie kan delen. In veel gevallen zijn beide opties mogelijk en is de keuze tussen de binnen- of buitenzijde geheel aan u.

Een oudere man en vrouw krijgen van een Otolift adviseur een vrijblijvend en persoonlijk thuisadvies over de traplift en de beste plaatsingszijde voor hun traplift.

Een traplift die geschikt is voor de binnenzijde

Niet elke traplift is geschikt voor plaatsing aan de spilzijde. Zo moet de traplift de hogere hellingshoek aan de spilzijde aankunnen. Dit betekent vaak dat de stoel een krachtigere motor nodig heeft. De Otolift Modul-Air Smart is daarnaast ook voorzien van de door Otolift ontwikkelde Reverse Drive Technology. Deze technologie laat de stoel deels of zelfs volledig achteruit omhoog rijden. In veel gevallen is dit nodig om een traplift aan de spilzijde te kunnen plaatsen.

Aandacht voor de gebruiker

De beschikbare ruimte is dan wel het belangrijkste aspect, maar het is zeker niet het enige. Zo spelen de beperkingen van de gebruiker ook mee. Kan diegene zijn been niet (goed) buigen? Dan wordt de stoel hierop aangepast. Dit betekent wel dat de buitenzijde mogelijk een betere keuze is; een traplift aan de binnenzijde gaat hiervoor vaak te steil omhoog. Daarnaast zijn de lengte en het gewicht van de gebruiker belangrijk. Een traplift voor de buitenzijde heeft vaak een hoger draagvermogen. Ook het gebruik van hulpmiddelen, zoals een rollator of een rolstoel, speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de plaatsingszijde. Op de overloop en in de gang moet voldoende ruimte overblijven om veilig langs de traplift te kunnen bewegen.

Een traplift is altijd maatwerk

Welke plaatsingszijde het uiteindelijk ook wordt, een traplift is altijd een maatwerkproduct. Dat wil zeggen de traplift helemaal op maat gemaakt wordt voor uw trap en eventuele wensen die u heeft. Elke traplift die de fabriek van Otolift verlaat is daarom volledig afgestemd op de situatie van de gebruiker. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor uw trap? Vraag dan een gratis thuisadvies aan. Onze adviseur brengt samen met u de wensen en mogelijkheden in kaart. De offerte die u ontvangt, is geheel vrijblijvend.

Meer over design & innovatie

Of ga terug naar het thema: Design & Innovatie