Menu

Wat is een traplift?

Een traplift is een hulpmiddel voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen traplopen. De traplift die in uw huis wordt gemonteerd, bestaat uit diverse onderdelen. Op deze pagina leggen we uit wat een traplift precies is.

Een traplift is een hoogwaardig kwaliteitsproduct vol geavanceerde techniek. Het systeem bestaat uit twee hoofdonderdelen: een stoel en een rail. Een door twee accu’s aangedreven motor brengt de stoel (of het plateau) in beweging, zodat deze omhoog en omlaag beweegt over de rail.

Een traplift: voor wie is deze geschikt?

Wie moeite heeft met traplopen is erg geholpen met een traplift. Met een stoellift in huis behoudt u grotendeels uw zelfstandigheid. Ondanks fysieke beperkingen gaat u veilig de trap op- en af. De traplift voorkomt daarmee een gedwongen verhuizing. En omdat er verschillende typen trapliften zijn is er voor vrijwel iedereen een geschikte oplossing.

bestemd voor mensen die moeite hebben met lopen

Afmetingen van de traplift

De vorm van de trap bepaalt in belangrijke mate hoe de rail eruitziet. De rail neemt ongeveer 15 centimeter ruimte in beslag op de treden van de trap. Bij een trap met bochten is dat soms iets meer. De breedte van de stoel – gemeten tussen de armleuningen- is zo’n 48 cm. Klapt u de stoel uit, Dan is de afstand tussen de muur en de voorkant van de voetensteun ongeveer 65 centimeter. Op smalle trappen wordt de stoel voorzien van de door Otolift ontwikkelde Reverse Drive Technology. Hiermee kan de stoel deels of zelfs volledig achteruit omhoog. Plaatsing is daarom al mogelijk op trappen vanaf 60 cm breedte.

Het geluid van de traplift

De stilste traplift op de markt is de Modul-Air Smart. Onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze traplift tijdens het gebruik maximaal 45 decibel aan geluid produceert. Dat is minder dan een elektrische tandenborstel. Het minimale geluid zegt overigens niets over de prestaties: de Modul-Air Smart kan door de krachtige motor een hellingshoek aan tot wel 70 graden. In de stoel zijn twee 12 V, 7 Ah oplaadbare accu’s aangebracht die de motor tijdens een rit van stroom voorzien. Deze accu’s laden automatisch op als de stoel niet wordt gebruikt. Toch gebruikt de traplift weinig stroom; gemiddeld slechts 60 kWh op jaarbasis. Geheel volgeladen kunnen de accu’s tot wel twintig ritten maken. Tijdens een stroomstoring hoeft u zich dus geen zorgen te maken.

Veiligheidseisen van een traplift

Nieuw of tweedehands: een traplift voldoet altijd aan de strengste veiligheidseisen. Die zijn onder andere opgenomen in de zogenoemde NEN-EN 81-40-norm. Deze Europese norm stelt eisen aan de productie, montage en het onderhoud aan trapliften. Trapliften van Otolift voldoen daarnaast ook aan andere keurmerken en richtlijnen. Bijvoorbeeld het Bouwbesluit en de Europese machinerichtlijn 2006/42/EG, die eisen stelt op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

veiligheid

Gratis thuisadvies

Tijdens een gratis thuisadvies worden uw wensen geïnventariseerd en brengt een Otolift adviseur de trapsituatie in kaart. De adviseur stelt ook een vrijblijvende offerte op.

Meer over design & innovatie

Of ga terug naar het thema: Design & Innovatie