Menu

Een traplift installeren: hoe werkt dat?

Een traplift is snel en zonder grote verbouwingen te installeren. In zo’n 4 uur plaatst een monteur uw traplift vakkundig op uw trap. Zo kunt u snel weer veilig naar boven en beneden. Maar wat gaat hier allemaal aan vooraf? Hier leest u alles over de installatie van een traplift.

Vóór de installatie

De installatie begint eigenlijk al bij het thuisadvies. De keuzes die u samen met de adviseur maakt, hebben namelijk invloed op de installatie. Tijdens het thuisadvies bezoekt een adviseur de woning. Om de trapsituatie te bekijken en de wensen te bespreken. Samen met de adviseur wordt er bijvoorbeeld bepaald of de traplift aan de buitenzijde of de binnenzijde van de trap geplaatst wordt. En of de rail boven- en onderaan de trap een stukje doorloopt. Zo is de stoel naast de trap te parkeren, waardoor de trap zoveel mogelijk vrij blijft.

Tijdens het thuisadvies meet de adviseur de trap tot op de millimeter nauwkeurig op. Hiervoor gebruikt hij een speciaal programma: de inmeetapp. Door de trap zo nauwkeurig mogelijk op te meten, kan de traplift zo goed en zo compact mogelijk geplaatst worden. Aan de hand van de afmetingen maakt de tekenkamer een werktekening voor de fabriek. Hier maken en verzamelen medewerkers elk onderdeel. Eén dag voor de installatie worden de onderdelen thuisbezorgd.

Een traplift in een huurwoning of flat installeren

Een traplift kan vrijwel altijd geïnstalleerd worden; ook in een huurwoning of een flat. Voor een traplift in een huurwoning is het wel belangrijk dat de verhuurder toestemming geeft. Is de traplift aangevraagd via de Wmo? Dan is het alleen nodig om de komst van de traplift te melden bij de verhuurder. Voor een gedeelde trap in een flat zonder personenlift geldt dat een traplift in vrijwel alle gevallen geplaatst mag worden. Maar ook in een flat moet de traplift aan het Bouwbesluit en de brandweervoorschriften voldoen. Er moet bijvoorbeeld genoeg ruimte overblijven op de trap voor andere gebruikers. Het is belangrijk dat de VVE op de hoogte gesteld wordt, maar als de traplift aan alle eisen voldoet kan deze eigenlijk niet geweigerd worden.

Tijdens het installeren van een traplift stelt de monteur van Otolift de stoel in

De installatie van de traplift

Op de dag van de installatie start de monteur met een extra controle van de geleverde trapliftonderdelen. Zijn alle onderdelen onbeschadigd aanwezig? Dan start de monteur met de installatie van de rail. Aan de hand van de werktekening van de tekenkamer plaatst de monteur de rail in delen op de trap. Als er gekozen is voor een Otolift Modul-Air Smart, dan koppelt de monteur eerst de modules aan elkaar. Als de rail compleet op de trap staat, installeert de monteur de stoel. Hij stelt de stoel zo in dat deze precies weet waar er gestopt moet worden. En dat de stoel op elk punt van de rail waterpas staat. Dit wordt ook wel inleren genoemd. Als de monteur klaar is met het inleren van de stoel, schroeft hij de traplift vast op de trap.

De traplift aansluiten op een stroompunt

Een traplift werkt op accu’s. Om deze op te laden, is het nodig om de traplift aan te sluiten op een stroompunt. Elke traplift heeft hiervoor een stekker die gewoon in elk stopcontact past. De monteur sluit de traplift aan op een stopcontact boven- of onderaan de trap. Is er geen stopcontact in de buurt? Dan legt de monteur er een aan. Tijdens het thuisadvies is er al besproken of dit nodig is.

Een traplift zelf installeren of laten installeren

De installatie van een traplift is specialistisch werk. Daarmee bedoelen wij dat niet iedereen zomaar een traplift kan installeren. Naast het juiste gereedschap, is er ook genoeg kennis nodig over de traplift en de installatie ervan. Een trapliftmonteur beschikt over de benodigde kennis, door een gedegen opleiding. En hij heeft al het gereedschap om de traplift te installeren en in te leren.

Een monteur van Otolift legt na de installatie van de traplift aan de gebruikers uit hoe deze werkt

Na de installatie

Als de traplift helemaal geïnstalleerd is, controleert de monteur de installatie grondig. Hiervoor gebruikt hij een uitgebreide checklist. Hij kijkt bijvoorbeeld of alle schroeven en koppelingen goed vastgezet zijn. En of de stoel bovenaan de trap voldoende naar de overloop toedraait. Na het doorlopen van de checklist, is het uw beurt voor een proefrit. De monteur legt u uit hoe de traplift gebruikt wordt en helpt u bij de eerste rit.

Zo gebruikt u de traplift:

  • Druk op de afstandsbediening om de traplift naar u toe te halen.
  • Klap de stoel en armleuningen uit.
  • Ga zitten en klap de voetensteun uit met de drukknop of hendel.
  • Doe de veiligheidsgordel om.
  • Bedien de lift met de schuifknop naar boven of beneden.

Vragen over de traplift

Naast het gebruik van de traplift, legt de monteur na de installatie ook uit hoe de traplift schoongemaakt kan worden. Ook ontvangt u de gebruiksaanwijzing en het telefoonnummer van de servicedienst. Die staat 24 uur per dag en 7 dagen per week voor u klaar. Eventuele vragen kunnen direct gesteld worden aan de monteur. Vragen die na het bezoek ontstaan kunnen gesteld worden aan de klantenservice.

Meer over design & innovatie

Of ga terug naar het thema: Design & Innovatie